Privatleasing kræver klarsyn

Stjerne-pris. Mercedes har en række leasing-tilbud på A-klassen. Det kan dog godt betale at se sig for, da en række A-klasse-2007- og 2008 modeller sælges for op mod 150.000 kroner under listepris. Det kan fjerne fordelen ved privatleasing.

Privatleasing kræver klarsyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomi: Det fordrer fuldt overblik over kørselsbehov og et grundigt regnearbejde, før man kaster sig ud i privatleasing

Et engangsbeløb på omkring en snes tusind kroner for at komme i gang, en overskuelig fast månedlig ydelse på et par tusind kroner og ingen risiko for værditab efter leasingperioden på tre år er slut.

Det kunne være et af de mange lokkende tilbud på en ny bil. Men før man som privat kaster sig ud og debuterer som nybagt leasingkunde, er der en række ting, man skal gøre sig klart.

Først og fremmest handler det om at kunne forudsige ens kørselsbehov. Hvis det går markant op eller ned og adskiller sig fra de 15.000 km om året, der ofte er standard, kan økonomien nemlig ændre sig drastisk, blandt andet fordi mange selskaber beregner sig op til et par kroner ekstra årligt pr. kilometer.

- Man skal være virkelig god til at spå eller have stor stabilitet i sit liv. Hvis der er usikkerhed om fremtiden, skal man overveje om leasing passer til ens behov, siger Lennart Fogh, der er advokat i FDM’s juridiske afdeling.

Han frygter, at sådanne aftaler kan virke som en spændetrøje for nogle.

- En bil skulle give fleksibilitet. Men hvis man i slutningen af en periode begynder at regne på, om man har råd til at køre for eksempel på ferie i bilen, fordi der løber for mange kilometer på, så virker det modsat, konstaterer han.

Stramme aftaler

Hvis man normalt er vant til at købe bilen selv og har den i for eksempel syv år, frem for de tre år, som aftalerne normalt er på, ser regnestykket også helt anderledes, hvor det i langt højere grad kan betale sig at købe.

Desuden skal man overvåge priserne nøje. I en nylig analyse fra Bilpriser.dk blev en ny Mercedes A 180 CDI, der kunne leases fornuftigt i forhold til nybilskøb, prissat til 408.000 kroner. Imidlertid sælges 2007- og 2008-modeller med få tusinde kilometer på tælleren for godt 260.000 kroner, og det skal også tages med i betragtning, da det kan tippe regnestykket i retning af, at det alligevel godt kan betale sig at købe selv.

Leasingpriserne bør i en tid med kæmperabatter tage udgangspunkt i, hvad bilerne reelt handles for - og ikke listepriser, der altid vil favorisere privatleasing.

Svært at gennemskue

Samtidig kan det hos visse selskaber være en dyr affære, hvis kunden er tvunget til at opsige kontrakten i utide og måske skal betale seks måneders leasingydelse, som for eksempel hos BMW, mod en måned hos andre.

- Det er jo næsten en bod. Det kan ikke være rimeligt, siger Lennart Fogh, der opfordrer til at man sætter sig grundigt ind i alle betingelserne, før kontrakten skrives under.

Han mener, at aftalerne i dag generelt er alt for stramme, hvilket betyder, at man heller ikke bare uden videre kan forlænge sin aftale med et år, hvis det skulle være aktuelt.

- Aftalerne skal være mere fleksible. Og vi håber, at markedet vil udvikle sig i den retning inden for nær fremtid. Det handler kort sagt om, at kunden skal betale for, hvad vedkommende reelt bruger. Der er i både kundens og selskabets interesse, siger Lennart Fogh, der sammenligner med for eksempel forbrugerafregnende fjernvarmepriser.

Det betyder for eksempel, at hvis kunden kører 20.000 km om året frem for 15.000 km, så skal man ved årets slutning regne baglæns og sige: Hvad ville ydelsen have været, hvis man fra starten havde sagt 20.000 km årligt frem for automatisk at beregne ekstra pr. km, mener Lennart Fogh.

Privatleasing kræver klarsyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce