Pas på dyrene i trafikken

Det anslås, at der dræbes ét dyr per dansker i trafikken hvert år.
Foto: James M Phelps

Pas på dyrene i trafikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

pas på: Forsikringsselskab opfordrer bilisterne til at være særligt opmærksomme

trafik: Mens der dræbes stadig færre mennesker i trafikken, stiger antallet af dræbte dyr på de danske landeveje fortsat. Særligt råvildt og hjorte og deres nyfødte unger er udsatte ofre i de kommende uger, og det får GF Forsikring til at opfordre bilisterne til at være ekstra opmærksomme bag rattet.

- Vi kan ikke hindre, at dyr bliver dræbt i trafikken. Men mange bilister kan gøre mere for at hindre alvorlige ulykker og samtidig begrænse de lidelser, dyrene udsættes for, siger skadechef i GF Forsikring, Michael Nørgaard i en pressemeddelelse og fortsætter.

- Jo større dyret er, jo større er risikoen for bilisten selv. Her er det afgørende, at man sætter farten ned og er særlig opmærksom på vejens omgivelser. Det gælder specielt i de områder, hvor man ved, at der er risiko for at større dyr løber ud på vejen.

Michael Nørgaard minder i den forbindelse om, at dyr ofte færdes flere sammen. Ét dyr på vejen bliver ofte fulgt af flere.

Et dræbt dyr per dansker

I takt med at biltrafikken stiger, vokser antallet af dræbte dyr i trafikken. Der findes ikke nogen eksakte opgørelser over det samlede antal dræbte dyr på de danske veje, men at problemet er stigende, bekræftes af Dyrefondet, hvor man glæder sig over, at GF Forsikring sætter fornyet fokus på problemet.

- Vi anslår, at der dræbes ét dyr per dansker i trafikken hvert år. Vi taler altså om alt for mange dyr, der hvert år lader livet i trafikken. Dertil kommer et ukendt stort antal alvorligt tilskadekomne dyr, siger Dyrefondets direktør, Vibeke Haslund.

Langt de fleste ulykker med dyr sker uden for byerne – på landeveje og motorveje. Hårdest går det ud over padder, fugle, pindsvin, harer og ræve, mens det er kattene blandt vores husdyr, der rammes flest af. Hver tiende ulykke involverer større dyr som krondyr, rådyr og dådyr.

Problemet har konsekvenser for de lokale bestande og spredningen af en række vilde dyrearter i Danmark. Hertil kommer udgifterne til at reparere buler i biler og - i de allerværste, sjældne tilfælde - tab af menneskeliv. Samtidig har problemet også en dyreetisk dimension, fordi mange dyr lider unødigt.

Myndighederne sætter løbende initiativer i gang, som skal afhjælpe problemerne. For eksempel sættes der vildtspejle op, som kaster bilisternes lys fra vejen ind i skoven for på den måde at forskrække og advare dyrene. Men den enkelte bilist bør også tage et medansvar for, at udviklingen vendes, påpeger både Michael Nørgaard og Vibeke Haslund.

Pas på, før det er for sent

- Bilisterne skal ganske enkelt tage problemet mere alvorligt og lette trykket på speederen, siger Michael Nørgaard og fortsætter.

- Respekter advarselsskiltene, der er sat op i særlige risikoområder, og vær ekstra opmærksom ved solopgang og solnedgang, lyder rådet til bilisterne fra forsikringsselskabet. Også ved skift mellem sommer- og vintertid er der en forhøjet risiko for at påkøre dyr i trafikken.

Pas på dyrene i trafikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce