Det kan blive katastrofalt, når varer og bagage begynder at flyve gennem bilen
De fleste er klar over, at det kan give ”slinger i valsen”, hvis man har pakket sit bagagerum forkert. Vægtfordelingen indvirker på styreevnen, og ved nedbremsning kan bilen komme i skred.

Endnu værre forholder det sig, når bagagerummet er fyldt til bristepunktet og ”det sidste” lige skal stuves ind på hattehylden - det, de fleste kalder ”i bagruden” - og/eller på bagsædet.

Det er en situation, de fleste kender nærmest til trivialitet, når bilen skal pakkes i forbindelse med ferier, eller når der foretages indkøb til hus og have.

Specielt de genstande, der ligger forholdsvis løst, kan i en katastrofesituation vise sig at være livsfarlige.

Det viser en ny crashtest, FDM har lavet sammen med bl.a. sin tyske søsterorganisation ADAC.

Her udsættes en bil for en nedbremsning svarende til, at man kører ind i en anden bil med 50 kilometer i timen. Bilen er lastet med nyindkøbte varer fra et byggemarked. Disse genstande flyver ved det fingerede sammenstød gennem kabinen og rammer de to personer på forsæderne bagfra.

Uhyggelige kræfter

- Det er uhyggelige kræfter, der slippes løs, når en bil bremses så hårdt ned eller rammer en anden. Faktisk fordobler både mennesker og gods deres egen vægt med 24 gange ved en kollision ved 50 km/t.

- Det betyder, at en halv liter cola pludselig vejer 15 kilo. En bøtte med fem liter maling 120 kilo. Det gælder derfor om at pakke bilen med omtanke og fastgøre selv mindre genstande. På den måde undgår man at forværre eller ligefrem fremkalde en ulykke, siger bilteknisk redaktør på Motor Søren W. Rasmussen.

Stof til eftertanke

I videoen ser man, hvordan fliser, blomsterkrukker, haveudstyr og andre tunge ting flyver gennem bilens kabine og rammer passagererne på forsædet, mens malingen sprøjter hele forruden til, så føreren ikke længere kan se ud.

Ifølge FDM bør crashtesten give stof til eftertanke, inden de mange indkøb foretages, eller bilen pakkes til ferier.

Spænd det fast

- Vores test illustrerer med al tydelighed, hvorfor gods og andre løsdele altid bør lægges i bagagerummet. Er det ikke muligt, så overvej at leje en trailer. Skal varer eller tasker endelig ind i bilen, er det vigtigt, at man spænder det forsvarligt fast ved at bruge gjorde og bilens fastgørelseskroge.

- At det kan gøre en afgørende forskel, viste testen også, da vi gentog den samme test med fastgjort gods. Godt nok blev det stadig svært beskadiget, men vigtigst af alt rev det sig ikke løs og ramte passagerne i bilen, siger Søren W. Rasmussen.
  • Fyens Stiftstidende