Otte skarpe: Skoda kører lige op mod Golf

Den nye Skoda Octavia (t.h.) giver imponerende meget bil for pengene og kører lige op med VW Golf. Ekstra plads og motorkraft sikrer endda en sejr til tjekken.
Foto: Anders Berner

Otte skarpe: Skoda kører lige op mod Golf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den nye Skoda kører lige op med VW Golf og vinder på plads og motorkraft, viser den første test.

Hvad er det for biler? Skoda Octavia og VW Golf er begge helt nye og højaktuelle på det danske marked. De deler teknik, så det er i store træk kun karrosseri og prissætning, som varierer.

Selv om Golf er ganske favorabelt prissat herhjemme, er Octavia alligevel billigere. Vi tester den billigste VW Golf med fem døre og den mindste benzinmotor på 1,2 liter og 85 hk til 224.996 kroner i standardtrimmet, Startline.

Den møder Skoda Octavia Ambition med samme motor, som dog er peppet op til 105 hk. Prisen er 229.000 kroer. Men Octavia kan fås med basisudstyr og samme 85 hk motor som Golf til 199.000 kroner. Modellerne er femdørs, men de kommer som stationcars til efteråret.

Kører de godt?

Ja, faktisk ganske fremragende. De har samme nye undervogn fra VW-gruppen, der også er understel i de nye Audi A3 og Seat Leon. Begge formår at udjævne de værste asfalthuller efter den lange vinter, men til tider kan dæmpere og fjedre føles lidt hårde.

Octavia har dog den bedste affjedringskomfort på grund af en væsentligt længere afstand mellem hjulene, mens VW styrer lidt mere præcist og i det hele taget er mere håndterbar, fordi den er mindre end Skoda. De er begge ekstremt letkørte med præcis kobling, gearkasse og letgående styretøj.

Hvordan er motorerne?

De er effektive og økonomiske. I princippet er det samme maskineri, men Octavia er mest rap i afsættet, takket være 20 ekstra hestekræfter og et højere drejningsmoment, altså evnen til at trække uden hele tiden at skulle skifte gear.

På sprinterdistancen rykker Octavia også let fra Golf. På papiret kører duellanterne omkring 20 km/l, men et mere realistisk forbrug er 16 km/l ved almindelig kørsel. Octavia har dog en stor fordel, takket være sit sjette gear, der især er en behagelighed på motorvej.

Hvad med økonomien?

Begge biler giver meget værdi for pengene, men med den store motor og mere udstyr vinder Octavia klart her. Tjekken har sædevarme, elruder ved bagsæderne og større 16 tommer fælge – alt sammen må man kigge langt efter i Golf, som dog har aircondition og fartpilot, ligesom Skoda. Totaløkonomisk er det formenlig lige meget, om du vælger den ene. Begge har et notorisk godt ry for at holde prisen godt.

Er de praktiske?

Ja, og selv om de er på vej i endnu mere familieduelige stationcarversioner, er man godt hjulpet med testbilerne. Foran er der næsten albuerum som i firmaklassen, og der er udmærket plads på bagsædet i Golf, men man sidder klart bedst i Octavia, der nærmest er vokset ind i den større firmaklasse. Her er der masser af rum til lange ben. Octavia har et langt større bagagerum.

Hvordan er førerpladserne?Meget lækre. Deres layout er ganske vist konservativt, grænsende til det kedelige, men bygget i så gedigne materialer, som konkurrenterne kun kan sukke efter. Jo, jo folkevognens cockpit har lige fået en tand ekstra finish, men i praksis er der ingen forskel, og inde på de velvoksne forsæder er der rigtig rart at være.

Hvem vinder?Skoda Octavia kører en kneben sejr hjem. Fættermordet starter med bedre plads, mere udstyr og en kraftigere motor til stort set samme pris som i Golf.

Er der bedre alternativer?

Næppe. Men synes du ikke om testbilerne, kan du kigge på en Ford Focus 1,0 Ecoboost med den fremragende trecylindrede turbomotor i kampagneudgaven, Edition, til 224.990 kroner eller måske koncernfætter, Seat Leon Reference, med 105 hk til 224.900 kroner.

Octavia kører lige op mod Golf.
Octavia kører lige op mod Golf.
Foto: Anders Berner
Billedtext: Bagagerummet i Octavia er enormt og næsten 200 liter større end i Golf.
Billedtext: Bagagerummet i Octavia er enormt og næsten 200 liter større end i Golf.
Foto: Anders Berner
Octavia kører lige op mod Golf.
Octavia kører lige op mod Golf.
Foto: Anders Berner

Otte skarpe: Skoda kører lige op mod Golf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce