Europas største sejler- og ferieanlæg begynder at tage form i Port Olpenitz ved indsejlingen til Slien i Nordtyskland
KAPPELN: Tankerne om marina-byggeri i Thurøbund er det rene soppebassin ved siden af. Kun omkring fire timers sejlads fra Det sydfynske Øhav begynder Europas største mekka for sejlere og andre fritidsfolk at tage form.

Stedet er Olpenitz lige til bagbord for indsejlingen til den nordtyske fjord Slien, - et waypoint, som vil være bekendt for rigtig mange sydfynske søfarende.

Slien-sejlere vil huske, at her lå der gennem mange år en flådebase, et såkaldt marinestøttepunkt. Basen er nedlagt, og det sidste marinefartøj er forlængst væk. Men beliggenheden fejler intet. Olpenitz har direkte adgang til Østersøen, og den ligger indenfor rimelig køreafstand til større byer som Kiel, Flensborg, Hamborg og Lübeck. »Og vi ligger også tæt på Det syddanske Øhav, lyder det i salgs materialet.

Denne attraktive geografi kombineret med en massiv efterspørgsel på havnepladser i det kyst-fattige Tyskland, har tysk-amerikanske investorer set en mulighed i. Derfor blev der i efteråret taget første spadestik til projektet Port Olpenitz. Byggeriet er i fuld gang omend naturbeskyttelsesinteresser har forsøgt at få det stoppet eller i det mindste ændret. Tidligere i foråret blev der fundet et mere naturvenligt kompromis gennem nogle justeringer i planerne. Nu kører entreprenørmaskinerne igen.

Alt ved Port Olpenitz er nærmest i amerikansk målestok. Mega-multi-stort. Når anlægget står færdigt, bliver det Europas største af sin art. Den nye kystby lidt vest for den tilsvarende men langt mindre Damp 2000 byder på enhver tænkelig fristelse for sejlere, fritidsfolk, - og hvem der bare vil ose rundt med Visa-kortet i alarmberedskab.

Fem-stjernet marina

Port Olpenitz kommer til at rumme 6000 senge i hoteller og feriehuse. Det svarer til at nyanlægge en by på Rudkøbings størrelse. Sengepladserne fordeler sig på hoteller og i omkring 1000 feriehuse, alt med første parkets nærkontakt til vandet. Husene anlægges på bl. a. moler a la nybyggeriet på Bagenkops gamle færgeareal, eller der bygges på en række kunstige øer fordelt over det 170 hektar store vand- og jordareal. Hotellerne bliver i topklasse. Fire stjerner. Det ene indrettes med appel til wellness-folket.

Marina-delen i Port Olpenitz præsenteres som intet mindre end fem-stjernet. En del af havnepladserne er koblet til ferieboligerne, og den samlede kapacitet bliver på omkring 2500 (!) lystbåde. Det svarer sådan cirka til Marstals havns pladser gange fem. Eller over dobbelt så mange som i den nærliggende kæmpe-marina Maasholm først på Slien.

Til havnepladser, hoteller og feriehuse knyttes enhver tænkelig form for servicevirksomhed. For eksempel bådservice, vinteropbevaring, promenade-restauranter og legepladser plus en én kilometer lang badestrand. Den samlede investering løber op i små fire milliarder kroner.

Om kriseramte tyske familier så er parate til at investere i luksus-fritid for milliarder, er en helt anden historie, som vi kan vende tilbage til senere.

Pres på sydfynske havne

Når Port Olpenitz står helt færdig, er der ingen tvivl om, at det vil påvirke lystsejladsen i det Det sydfynske Øhav. Vi vil her opleve flere tyske gæstesejlere. Køberne af de 2500 nye bådpladser skal jo ud og se sig omkring på vandet.

En af de nærmeste danske havne fra Port Olpenitz er Marstal omkring 18 sømil nord for udsejlingen. Og for rigtig mange tyske lystsejlere er Marstal allerede nu en yndet havn som første stop på turen ind i Det sydfynske Øhav.

Marstal, Bagenkop og en række andre sydfynske havne vil næppe blive mindre besøgt når Port Olpenitz står fuldt udbygget i 2013.

Link: www.port-olpenitz.de
  • fyens.dk