PREMIERE: Uttern C 68 ligner en solid familiebåd, men det kniber med højden forude
Lys og venlig og med god plads i styrehuset, men det kniber med siddehøjden i forkahytten.

Sådan er den nye velsejlende Uttern motorbåd fra Havnens Marine Service i Svendborg, som netop har haft Fyns-premiere.

Båden udmærker sig især med en panoramasalon og et skylight, der kan skydes frem og tilbage over førerpladsen og siddegruppen i salonen. Men der er for lavt til loftet i forkahytten til, at voksne kan få fuldt udbytte af opholdet, medmindre de bare skal sove.

En voksen af middelhøjde bliver duknakket, hvis han skal sidde. Til gengæld er forkahytten ideel til især mindre børn.

Båden kan fås både med en 4,3 liters MPI-benzinmotor på 220 hestekræfter til 450.000 kroner eller en 1,7 liters dieselmotor på 115 hestekræfter til 479.900 kroner. Begge priser er med dansk moms.

Tysk moms

- Men købes båden via Tyskland, er der gode penge at spare, siger medindehaver af Havnens Marine Service Jesper Buk, der oplyser, at dieselmotor-versionen så kommer ned på omkring 450.000 kroner på grund af den lavere tyske moms.

Bådpladsen har prøvesejlet C 68'eren med en 115 hestekræfters dieselmotor. Selv om den støjer mere end en benzinmotor, virkede lyden i starten lige lovlig voldsom, men støjen blev mindre, så snart den begyndte at trække og komme op i omdrejninger.

- Det er vist blot et spørgsmål om justering af motoren eventuelt fulgt op med yderligere isolering, siger Jesper Buk. Men er man til race, er den barske dieselmotorlyd måske ligefrem en fordel for bådejeren.

46 km i timen

Med farthåndtaget i bund sejlede prøvebåden 25 knob med to voksne om bord. Det svarer til 46 km i timen og føles mere end nok til familiesejlads, hvad båden jo også primært er beregnet til.

Uttern C 68 bjærger sig godt i søen under alle hastigheder og alle forhold, og man sidder bekvemt i førerpladsen i styrehussalonen med de to skydbare og aflåselige sky- lightruder i taget. De er med til at give den i forvejen høje, lyse salon med store ruder hele horisonten rundt godt, ekstra lys. Selv i gråvejr er lysindfaldet så markant, at det nærmest føles som om, at man sejler i det fineste solskinsvejr.

Servostyringen virker lidt træg, men det kan skyldes, at båden og al teknik om bord er nyt. Varmen til salonen hentes fra motoren under dørken (gulvet) agterude.

Middag for svaj

Modsat styrepladsen i salonens bagbord side er indrettet en lille siddegruppe til fire voksne. Her kan middagen tilpas indtages for svaj eller i havn i fred og ro, uanset om det blæser eller regner.

Siddegruppen kan omdannes til to sovepladser. Her er der ingen problemer hverken med stå- eller siddehøjden. Over forkahytten er en stor rektangulær oplukkelig luge med en stige under, så man undgår at skulle lege akrobat på bådens smalle dæk, hvis man skal forud.

Salonen har søgelænder på tag og sider, mens fordækket har et solidt søgelænder med håndtag.

"Gemt" køkken

Man skal se sig godt omkring for at få øje på bådens pantry, der er gemt bort bag styrepladsen i salonens styrbord side.

I badevejr er det åbne cockpit agterude med de små elegante teaktræsbeklædte trin ned til bådens ligeledes træbeklædte badeplatform stedet. Og de, som ikke vælger at hoppe i vandet, kan i stedet sidde og nyde udsigten og de badende fra den store sofa bagest i cockpittet.

Bådens sammenfoldelige badestige med de plastbelagte, flade trin sidder i øvrigt lige under badeplatformen i styrbord side.

Fra cockpittet er adgangen til salonen/styrehuset en flot harmonikadør i aluminium og glas. Men man skal lige vænne sig til at åbne og lukke den utraditionelle adgangsvej.
  • fyens.dk