Katamaran: Svendborg-brødre sejler mod OL

Nicolaj og Daniel Bjørnholt har sejlet Hobie Cat 16 i seks år.
Foto: Emil Landry

Katamaran: Svendborg-brødre sejler mod OL

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De 18-årige tvillinger Daniel og Nicolaj Bjørnholt er utrolig talentfulde katamaransejlere. Og de drømmer om at sejle OL med hver sin kvindelige makker. Læs om brødrene og verdens mest populære katamaran, Hobie Cat 16.

Tvillingerne Daniel og Nicolaj Bjørnholt er nogle af de mest talentfulde katamaran-sejlere i Danmark.

I februar var de i San Francisco til ungdoms-America’s Cup, hvor duoen spillede en central rolle på en spektakulær AC 45-katamaran til seks millioner kroner. Her sejlede de med fire andre om bord. Det blev til en tredjeplads i Red Bull Youth America’s Cup kvalifikationsserie, noget der gav så meget genlyd, at de måtte forklare om det på TV2 flere gange.

Det danske hold nåede dog ikke finalen senere i år, men de uprøvede danskere hold var de bedste de sidste to dage i USA, da de endelig havde lært den spektakulære AC 45’er at kende.

De vigtige starter stod de to Svendborg-sejlere, tvillingerne Daniel og Nicolaj Bjørnholt, for.

- Jeg styrede båden, og vi fik lov til at bestemme starterne. Nicolaj kaldte tiden op til startlinjen, som når vi ellers sejler sammen, så på den måde fik vi lavet gode starter, forklarer 18-årige Daniel Bjørnholt til Man:d.

Da de unge kæmpede på AC 45’eren, sad blandt andre den flerdobbelte America’s Cup-vinder Russell Coutts en af dagene og rådgav holdet.

- Men vi måtte faktisk bede Russell Coutts og Roman Hagara (OL-medaljevinder i Tornado, red.) om ikke at blande sig, for det blev alt for forvirrende, og det blev faktisk bedre efter de ikke sagde noget til os. Problemet var også, at vi talte mest på dansk, når vi sejlede, siger Daniel Bjørnholt og griner over, at holdet havde sat verdens bedst betalte sejler, Russell Coutts fra Oracle Racing Team, på plads.

Brødrene er i dag tilknyttet Danmarks mest succesfulde hold, SAP Extreme Sailings, hvor de er med på ungdomsholdet, når der sejles i katamaranen Extreme 40.

Nicolaj Bjørnholt, tv., og Daniel Bjørnholt ses her. Brødrene er blevet nummer otte to gange til EM, det er det bedste danske resultat i 25 år.
Nicolaj Bjørnholt, tv., og Daniel Bjørnholt ses her. Brødrene er blevet nummer otte to gange til EM, det er det bedste danske resultat i 25 år.
Foto: Katrine Bertelsen

Gennembrud i 2010

De to brødre startede i sin tid i optimistjolle, da de var ni år. Her blev det ikke til de store resultater, men da de var 12 begyndte Bjørnholt-brødrene i Hobie Cat 16 i Middelfart i 2007, og derefter tog sejlerkarrieren fat. Det viste sig hurtigt, at de var vældig talentfulde og allerede i 2009 blev de udtaget til ungdoms-VM.

- Vi trænede hver dag i en længere periode og blev bedre og bedre, siger Daniel Bjørnholt.

De internationale resultater viste sig dog først for alvor ved ungdoms-VM i 2010 i Tyrkiet og 2011 i Kroation, hvor brødrene begge gange tog sølv i SL-katamaranen.

I Hobie Cat 16 Spi blev det til 8. pladser ved EM i 2011 og 2012, hvor der var 120 deltagere. Resultatet er det bedste i mange år af en dansk besætning. Brødrene vandt samtidig ungdoms-EM i Hobie Cat 16 Spi og DM-guld i 2011. Samme år hvor sejlerne, som bor i Egebjerg nord for Svendborg, flyttede til Svendborg Sunds Sejlklub, der købte to Hobie Cat 16.

Selv købte brødrene en Hobie Tiger til den åbne F18-klasse. Målet er blandt andet, at de vil sejle VM i år i Italien, hvor de vil se på andre, mere moderne bådtyper i F18-klassen, såsom Cirrus eller Wild Cat.

En ny koster dog 150.000 kroner og Bjørnholt-brødrene er først ved at afslutte på Rudolf Steiner-skolen i Odense, så midlerne er ikke store, dog vil forældrene hjælpe med et lån.

Hobie Cat 16-sejlads går stærkt, men man kan sagtens vælte forover.
Hobie Cat 16-sejlads går stærkt, men man kan sagtens vælte forover.
Foto: Emil Landry

For stærke sammen til DM

I Hobie Cat 16 Spi sejler brødrene ikke mere sammen. De er ganske enkelt for suveræne, især er deres manøvrer helt i top, erfarer Man:d.

-Vi kan godt li’ den udfordring, at Nicolaj og jeg sejler mod hinanden i Hobie Cat 16-klassen, frem for at vinde stort, så derfor har vi fundet kvindelige makkere til DM. Sidste år blev jeg nummer to, forklarer Daniel Bjørnholt.

Hobie Cat 16 Spi er sjov at sejle:

- Det er jo verdens største katamaran-klasse, og den anden- eller tredjemest solgte bådtype i verden, og det går da stærkt, og den går let på snuden, hvis man sejler ned i en bølge på læns.

Om farten siger den 1,91 meter høje, slanke sejler med det lange svenskerhår:

-Vi kan sejle 15-16 knob på kryds, men så sejler vi kun 45 grader til vinden. Men fartrekorden i en Hobie Cat 16 skulle være på 34 knob, siger sejleren.

Drømmer om OL

At være brødre på en båd kan tit være noget af en udfordring, indrømmer Daniel Bjørnholt.

- Det har da været svært en gang imellem, man har jo ikke så meget tålmodighed over for sin bror. Det er ret gensidigt, hvis båden for eksempel ikke sejler hurtigt, eller taktikken ikke holder, siger han og griner.

- Men det er organisatorisk let at få trænet, når man bor sammen, siger Daniel Bjørnholt, der styrer båden og tager sig af taktikken i nærkampe, mens Nicolaj Bjørnholt tager sig af strategi og overordnet taktik på banen.

- Man skal jo bare lave en god start og ha’ fri vind, så hvis man har god fart, vinder man, siger Daniel Bjørnholt.

Brødrene, der ejer to Hobie Cat 16 Spi og en fjerdedel af en Hobie Tiger, vil gerne fortsætte med at sejle sammen i en ny F18-bådtype, men det største mål for dem er at skifte til den nye, olympiske bådtype Nacra 17.

- Vi vil forbedre vores evner i katamaran-sejlads i F18-klassen, da bådene minder om Nacra 17. Så er der bedre mulighed for at skaffe penge til en Nacra 17 gennem sponsorer, og vi skal jo også lede efter en kvindelig makker. Først skal vi dog have afsluttet skolen, men efter juli har vi et års sabbat til at sejle i, siger Daniel, der ikke ved, om han efterfølgende skal på universitetet.

Katamaran: Svendborg-brødre sejler mod OL

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce