Ja til svinkeærinder

Tegning: Gert Ejton

Ja til svinkeærinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Jeg har læst om nye regler for momsfrie gulpladebiler. Er reglerne trådt i kraft? Og hvad går de helt konkret ud på? Min kollega mener, at vi nu godt må tage firmaets varebil med hjem efter arbejde, selv om der ikke er betalt moms af bilen.

Hvis det er tilfældet, hvad må bilen så bruges til i fritiden - uden at jeg eller firmaet risikerer en kæmpe regning. Bilen har jo ikke klistermærket, som tillader privat kørsel.

Håndværkeren

! Reglerne er trådt i kraft 15. april i år, og de gælder for vare- og lastbiler med en totalvægt på under tre ton. Der er tale om en forenkling af reglerne, men de er dog stadig rimeligt indviklede.

Og privat kørsel er stadig forbudt i momsfrie biler.

Men nogle lempelser er der kommet, hvis bilen er tydeligt indrettet til arbejdsbrug og ikke egner sig som alternativ til en privatbil. Bilen skal være specialindrettet til dit job og firmaet, og den specialindrettede bil skal være nødvendig for dit arbejde.

Er det tilfældet, vil kørsel mellem hjem og arbejde i en sådan varebil eller lastbil være tilladt. Det anses ikke længere som privat kørsel momsmæssigt.

Ved kørsel mellem hjem og arbejde må du køre svinkeærinder på op til 1000 kilometer årligt - herunder handle ind og aflevere/hente børn, uden at du bliver beskattet af fri bil. Småture, hvor du højst kører en omvej på nogle få hundrede meter fra hjem arbejde regnes ikke med i de 1000 kilometer.

Du må også afhente eller aflevere kolleger på vej til og fra arbejde, når arbejdsgiveren mundtligt eller skriftligt har beordret dette. Der behøver ikke være en speciel anledning til dette, der kan være tale om en fast aftale/ordre. Op til 25 gange årligt kan man i specialindrettet køretøj køre fra hjemmet til møde, kursussted eller lufthavn eller hjem igen - også selv om det køretøjets specielindretning jo ikke er nødvendig til dette formål. En administrativ medarbejder kan på samme måde benytte firmaets specialkøretøj fra arbejde og hjem og til mødee igen næste dag, hvor dette så tæller som to gange.

Med skiftende arbejdsteder kan man nu ubegrænset køre mellem skiftende arbejdsteder og firmaadressen.

Endelig er det tilladt at køre til spisning eller hente madvarer i firmaets momsfri varebil i arbejdstiden.

Og så til det springende punkt: Hvornår er en varevogn på gule plader specialindrettet. Skat opstiller nogle retningslinjer. Bilen er specialindrettet, hvis det er en større vogn, en kassevogn, er uden sideruder i varerummet og hvis der af erhvervsgrunde er mange fastspændte reoler, ligesom der er værktøj i varerummet. Er bilen er beskidt og lugter på grund af den erhvervsmæssige brug, og generelt præget af dette, taler det også for en godkendelse.

En bil risikerer at blive bedømt som ikke-specialindrettet, hvis den er smart, ren og minder om en privatbil, hvor arbejdstøj ikke vil kunne benyttes under kørslen. En ladvogn uden eller med kun lidt specialindretning vil falde uden for kategorien, ligesom det diskvalificerer, hvis firhjulstræk og biltypens normale anvendelsesmåde ikke passer med det opgivne erhvervsmæssige brug.

Skat har opstillet en række erhverv, hvor ansatte typisk bruges specialindrettede varebiler: VVS-håndværker, elektriker, servicemontører, murer, maler og fiskesælger.

Til gengæld vil en advokat, ejendomsmægler, skolelærer, kontoransat, arkitekt eller ingeniør ikke kunne forvente at få en varebil godkendt som specialindrettet til arbejdsbrug. En advokat kan selvfølgelig godt indrette en varebil med en stribe reoler til lovsamlinger, men bilen vil ikke være nødvendig for hans arbejde.

Skat kan give et bindende svar på om en varebil er specialindrettet mod et gebyr på typisk 300 kroner. Du kan læse mere detaljeret om disse regler på Skats hjemmeside www.skat.dk. Du klikker på Borger, Motorkøretøjer (ude til venstre), derefter på Varebiler-Gule Plader og til sidst på "SKAT ændrer praksis for gulpladebiler april 2008".

Lars Stokbro

Ja til svinkeærinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce