Gør campingvognen forårsklar

Selv om der har været liv på campingpladserne siden påske, så er der stadig mange vogne som ikke har været på vejen endnu. Men foråret byder stadig på et par helligdage, hvor man kan tage på en forlænget weekendtur.
Foto: Colourbox

Gør campingvognen forårsklar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogle har været i gang længe, men rundt om står der stadig mange campingvogne, som endnu ikke har været ude at køre. En forlænget weekend er et oplagt tidspunkt til at få vognen klar - det handler bare om at komme i gang. Start med at lufte vognen ud og fyld en spand med vand

Selv om påsken faldt tidligt i år, er der stadig flere helligdage på vej og dermed også muligheden for at tage en forlænget weekend eller to med campingvognen.

Kristi himmelfart og pinse ligger forude, og kom vognen ikke af sted til store bededag, så er denne forlængede weekend et oplagt tidspunkt til at gøre vognen forårsklar.

Noget bør overlades til fagfolk, men derfor er der stadig nok at gøre, hvis man vil være god ved grejet. For nogle er det en træls tjans, mens andre tager forberedelserne til de forestående ferier og udflugter som en del af forventningens glæde.

Under alle omstændigheder er det en god ide at lægge vinteren bag sig med et forårstjek.

Gasflaskerne kan man skifte selv. Resten af installationerne skal man holde sig fra. Det er klogt at få lavet en gastest en gang årligt. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at flaskegasinstallationer i campingvogne og autocampere som minimum bør efterses af en autoriseret fagmand hvert andet år.
Gasflaskerne kan man skifte selv. Resten af installationerne skal man holde sig fra. Det er klogt at få lavet en gastest en gang årligt. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at flaskegasinstallationer i campingvogne og autocampere som minimum bør efterses af en autoriseret fagmand hvert andet år.
Foto: Kosan

Luft ud!

Sørg for at lufte ud. Hvis vognen har stået urørt hen i løbet af vinteren, er det et godt sted at begynde. Selv om de fleste vogne i dag er godt ventilerede, er det en god ide at få frisk luft ind - også gerne et par gange i løbet af vinteren, når vejret altså byder sig.

Ændringer i luftfugtigheden kan i løbet af vinteren få låger, skabe og skuffer til at binde. Det skyldes mængden af vanddamp, der er indeholdt i luften.

Når den relative luftfugtighed falder, trækker den fugtigheden ud af træet - nøjagtig ligesom vasketøjet. Så en god tørredag er også en god dag at lufte ud i campingvognen - eller bilen for den sags skyld. Når den relative luftfugtighed er på 100 procent, vil vanddampen begynde af kondensere. Det fænomen kan ses med det blotte øje, når duggen falder om aftenen.

Kampen mod sorte striber

Men forår betyder også rengøring, og derfor er det i bogstaveligste forstand tid til at trække en svamp over vognen - både inde og ude.

Start udvendig med en almindelig vask. Brug rigeligt med vand og vær grundig i hjørner og kanter.

- Det kan ofte klares med almindelig autoshampoo, men man kan også få rengøringsmidler, der er specielt produceret til campingvogne. De er kraftigere og kan fjerne de sorte striber, som altid vil komme de steder, hvor regnvandet løber ned over vognen, siger Niels Nielsen, der er assisterende værkstedschef hos SK Caravan i Blommenslyst.

Samtidig skal man være opmærksom på, at vinduerne ikke kommer i kontakt med opløsningsmidler. Faktisk bør man ikke engang bruge børsten, når de skal gøres rene, lyder anbefalingen.

- Det er næsten lige meget, hvor blød en børste er. For der vil altid være skidt og snavs, som den trækker hen over ruderne. Det bedste er at pudse med en blød klud, og den kan som regel klare det meste, siger han.

Spørg løs

Skulle der sidde genstridige kalkrester eller ligende, kan man købe rengøringsmidler, der er specielt beregnet til de sårbare akrylvinduer. Under alle omstændigheder bør brugsanvisningen læses omhyggeligt på de enkelte produkter.

- Og så skal man ikke være bange for at spørge i forretningen. Det er altid rart at vide, hvad man har med at gøre,og hvordan man bruger tingene rigtigt, siger Niels Nielsen.

Når vognen er ren, bør man beskytte overfladen med en lakforsegler. Ikke mindst hvis man har brugt den kraftige shampoo i kampen mod de sorte striber. Her bør man til gengæld ikke bruge en almindelig autovoks.

Den kan hurtigt vise sig mere end almindeligt svær at gnide ud af de hammerslåede plader, som langt de fleste campingvogne er konstrueret af.

Til formålet kan man anvende en akrylbaseret lakforsegling. De findes i forskellige varianter - men igen - spørg forhandleren.

Tal med din dækmand

Undersøg om dækkene er intakte. Se særligt efter skader og revner - ikke nødvendigvis slitage.

De færreste dæk på en campingvogn bliver slidt ned. De mørner af at stå i solen. Er du i tvivl om dækkenes tilstand, så få dem undersøgt af en fagmand. Det er langt sjovere end at holde på motorvejen - for ikke at tale om sikkerheden.

Gastest er for fagfolk, så det skal man holde sig fra. Det samme gælder eftersyn af træktøj og justering af bremser.

Kontroller at lys og lygter virker, som de skal. Og sørg for at sammenkoblingstikkene er rene og fri for ir. Et lille skud vaseline spray hindrer korrosion, men som alt andet skal det ikke overdrives. Når opløsningsmidlet er fordampet, lægger smørelsen sig som en klæbrig hinde med en tyk melet konsistens. Er der bøvl med forbindelsen, bør stikket skiftes ud. Med en smule behændighed kan man gøre det selv, og for en professionel er det lige så let som at få klippet en negl hos lægen.

Tøm vognen

Når den udvendige del er overstået, går turen indenfor. Er man af den grundige slags, er det en god idé at tømme vognens skuffer og skabe for alt inventar. Tag madrasserne ud og start en støvsuger. Herefter handler det om at starte ovenfra med en fugtig klud. Tag eventuelt en radio med. Så går det lettere - men tag hensyn til naboerne.

Rens og rengør vandtanken. En fugtig fiberklud kan med fordel trækkes rundt i bunden og langs siderne. Den kan tage de groveste kalkaflejringer, som altid vil samles. Hos campingforhandleren kan man også købe tankrens til slangerne i vandsystemet.

Batteri

Bevægelige dele elsker olie. Hængsler og led kan med fordel få et dryp. Men ikke så meget, at det løber ned ad skabe og låger.

Har vognen en varmeovn med batteridrevet tænding, er det en god ide at skifte batteriet, så det ikke danner ir. Ofte sidder der et enkelt batteri i størrelse AA eller LR6. På nogle ovne sidder det skjult bag ene lille klap, der kan vippes op med en negl.

Er der tid, kan teltet stilles op. Men det er en helt anden historie.

Gør campingvognen forårsklar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce