Brenderup Maskinfabrik, der nu hedder Brenderup Trailers eller Thule Trailers efter sin svenske ejer, og som ligger i Nørre Aaby, begyndte i 1952 at lave trailere, i 1958 begyndte en fem-seks-årig produktion af en forgænger for Campletten, og senere fulgte en rigtig campingvogn
Den ældste indregistrerede fynske campingvogn, som vi her på avisen har kunnet finde hidtil, er fra 1953. Den er lavet på Lunderskov Møbelfabrik vest for Kolding på en ganske normal Brenderup-trailer, hvor møbelfabrikken så lavede en sammenklappelig camping-overbygning i træ, hvor fire voksne kunne sove. Konstruktionen blev kaldet pølsevognen.

Opfindelsen fra Kolding-egnen må have været en succes, for i 1958 og fem-seks år frem begyndte Brenderup Maskinfabrik at kopiere den. Den normale trailer fra Brenderup, som man var begyndt at fremstille i 1952, kunne nu udstyres med en campingoverdel med teltdug, når det var sommer, og som kunne tages af, når man skulle bruge traileren til andet formål.

Det viser originale brochurer fra 1950'erne fra Brenderup Maskinfabrik, som vor venlige læser, vognmand Keld Nielsen i Middelfart, har sendt til avisen. Det vides ikke, om der findes flere levende eksemplarer af "Danmarks billigste Campingvogn" eller "Folke Camping Vognen", som der står i brochuren.

Det kunne være sjovt at vide - måske nogle af læserne kunne hjælpe med at finde ud af det.

I brochuren trækkes den lave trailer af en folkevogns-boble, og alle campingvogne fra den tid var teltvogne, som med bilernes lave motorkraft, var meget praktiske og økonomiske.

Brenderup Maskinfabrik blev etableret af Lamdahl Justesen og producerede i begyndelsen bl.a. landbrugsmaskiner. Så indledtes trailerproduktionen, og senere kom campingdelen til.

Efter teltvognen begyndte Lamdahl Justesen at fremstille en rigtig campingvogn i glasfiber under navnet Lamdahl Camping, som der blev lavet omkring 200 stykker af. Mon der findes flere af dem?

En af stifterens tre sønner, Erling Justesen, arbejdede i virksomheden i 40 år, og han fortæller, at den årsproduktion af trailere, som man havde i 1950'erne, i dag kan klares på en formiddag.

- Jeg blev leder af vores afdeling for specialtrailere, og det var spændende, siger han. Bl.a. producerede vi i 1990'erne en specialtrailer på seks-syv meters længde, med campingvogn i den forreste ende, og hestetrailer bagi, og så lavede vi også en anden trailer, med bindingsværk, som skulle bruges som bod på markeder, men som ikke måtte ligne en trailer.
  • Fyens Stiftstidende