Test: Vi tester fremtidens instrumentbord i BMW, Mercedes og VW-modeller, hvor du med finger- eller håndbevægelser kan styre instrumenterne.

Det er næsten som at vinke. Jeg sidder bag rattet og holder min højre hånd nærmest svævende i luften ud for det enorme aflange display af en farveskærm i den lave BMW i8 Spyder og bladrer igennem menuerne med navigationsanlæg, telefonbog, radio og indstillinger til bilen.

Hånden sænkes, og jeg ruller ned i menuerne, indtil jeg har bestemt mig og lader min venstre tommelfinger trykke på en knap i selve ratkransen, så jeg aktiverer indtastning af en ny adresse på navigationsanlægget.

Her kan jeg så indtale adressen og bede rutevejledningen om at gå i gang. Det kræver lidt tilvænning at ramme, for træfsikkerheden er en smule vattet, lidt som når du styrer controlleren på en Nintendo Wii. Men efter nogle forsøg går det bedre.

Fremtidsmusik? Måske, men så ligger den ikke særlig lagt ude. Air Touch-systemet, som BMW viser på den store elektronikmesse i Las Vegas, og som vi tester, virker nemlig meget færdigt, og det bygger på elementer fra den nye 7-serie, hvor du allerede kan styre tre-fire funktioner som at tage telefonen eller regulere lydstyrken med håndbevægelser og en lang række funktioner med tale.

Systemet i i8'eren er bare langt mere udbygget og viser udviklingen de næste år.

Revolution på vej

Der sker nemlig en revolution i betjeningen af biler, så verden ændrer sig bag rattet, og vi vil kontrollere instrumenterne med håndbevægelser, touchpads eller talestyring.

Det oplever vi også hos Mercedes, som har opstillet en række stande med instrumentbordet fra den nye E-klasse. Her er instrumenthuset, som normalt rummer speedometret og andre visere, afløst af en stor skærm, mens endnu en skærm dominerer i midten.

Begge skærme styres med to touchpads på rattet, hvor du både kan rulle i menuer og trykke o.k. som på en bærbar computer.

Udgangspunktet er, at bilens funktioner er på venstre skærm og infotainment på den højre. De er letbetjent, padsene ligger godt for fingrene, og du kan altid gå tilbage til home, hvis du trykker forkert. Systemet er lavet, så du kan hoppe et felt ad gangen, mens du kan scrolle op og ned med rullemenuer.

I starten hoppede vi dog for langt, og i trafikken er jeg bange for, at det vil tage for meget opmærksomhed.

Men det er som alt andet et spørgsmål om tilvænning. Mercedes satser stort på systemet, som vil komme i andre modeller de næste par år.

Det gælder også styring ved hjælp af håndbevægelser og stemmekommandoer, som VW lancerer med den nye e-Golf Touch sidst på året. Det debuterer i en ny 9,2-tommer skærm med en hidtil for biler uset knaldskarp opløsning.

Her kan du svirpe, for eksempel mellem skærmbillederne i multifunktionsanlægget, i billeder eller radioprogrammer, mens du med stemmen kan skrue op eller ned for lydstyrken. Svirpe-funktionen virker for så vidt o.k., men da du kun kan bruge den på de mere overfladiske ting og for eksempel skal trykke på touchskærmen for at dykke ned i menuerne med bl.a. navigation eller radio, virker det lidt usammenhængende. VW lover dog, at systemet, som kommer i alle VW-modeller, bliver udbygget.

Mange af systemerne udvikles i tæt samarbejde med underleverandører. Vi var forbi Boschs stand på messen, som var en ren Aladdins hule af high-tech muligheder.

Gode vibrationer

En af dem er den nye off haptic-skærm med feedback, hvor kontakt-ikonerne på touchskærmen giver en tilbagemelding med små vibrationer, så man kan mærke, hvis man aktiverer en kontakt. Vibrationerne giver også en fornemmelse af forskellige overflader, så man kan mærke forskel på overfladerne, selv om det er en glasskærm. På den måde kan man som bilist få den feedback, som i dag kendes fra almindelige kontakter.

Vi testede systemet, og det virker overraskende godt. Rent elektronisk kan man selv bestemme, hvor hårdt man skal trykke, og hvor stor responsen skal være. Det kan for eksempel være en fordel for ældre, som måske vil have mere respons end yngre.

Den kan dog ifølge vores mening aldrig gøre det helt ud for en rigtig kontakt. Det kan være på markedet om et-to år.

Ifølge fabrikkernes teknikere burde der ikke være problemer med bevægelsesstyring på bumpede veje, da sensorerne reagerer så hurtigt, at ujævn kørsel ikke kan påvirke. Det må også komme an på en prøve.

Konklusionen er, at de nye teknologier med gestikulering virker og har en berettigelse. Træfsikkerheden er dog endnu ikke 100 procent, men det skal nok komme.