En brølende hyldest til bilen

Masser af nuværende og tidligere motorsportslegender giver den gas i de ædle biler. Her er det Formel 1-køreren Jenson Button, som tager langsiden i en Ferrari med Goodwood of Speed Festivalens høje vartegn i baggrunden. Fotos: Goodwood Festival of Speed

En brølende hyldest til bilen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi tog med, da 200.000 begejstrede engelske petrolheads kom i nærkontakt med deres drømmebiler på Goodwood Festival of Speed

En Koeningsegg One:1 med 1360 hk accelererer forbi på racerbanen, mens brølet flænser ørerne som et jagerfly. En tøndeformet Fiat 76S fra 1911 med en motor på hele 28,5 liters slagvolumen og 290 hk dundrer af sted som et lokomotiv, mens en Nissan Juke Nismo med symaskine-let motorlyd kører banen rundt - på to hjul.

Tag Copenhagen Historic Grand Prix, gang det med 10, tilsæt så lige dele Le Mans-løb, Danmarks Hurtigste Bil, Frankfurt Motorshow, klassisk heste- derby samt 200.000 motorglade englændere, og placer det hele ved Goodwood-racerbanen i West Sussex, Sydengland - og du har Goodwood Festival of Speed.

- Der er intet motor-event som dette på hele kloden. I modsætning til et museum kan du her høre, lugte, føle og røre ved bilhistorien hele vejen frem til i dag. Det er hele pakken, lyder det med sofistikeret Hugh Grant-accent fra de to veloplagte værter på festivalradioen, Goodwood Radio, da vi bevæger os forbi de klassiske sydengelske huse med kampestenssokler og gennem mængden af familier med picnickurve, hvor både bredskyggede lady-sommerhatte og kasketter med logoer for sportsvognsmærker og racerteams dominerer.

Flere festivaler

Vi har kurs mod Goodwoodbanen, som er omdrejningspunktet for det event, den lokale Lord March på få årtier har gjort til en verdensbegivenhed. Faktisk er der hele to Goodwood-festivaler, nemlig Festival of Speed, som forgår i slutningen af juni, og Goodwood Revival i september, der omfatter klassiske biler og fly fra 1948-1966, hvor Goodwoodbanen var i aktion, og hvor folk møder op i tøj fra dengang.

Festival of Speed er den største, hvor du også møder de helt klassiske køretøjer tilbage fra før Første Verdenskrig til de nyeste superbiler - og de fleste af dem kører altså på den 3,9 km lange bane. Ikke til løb, som ved Classic Race Aarhus eller Copenhagen Historic Grand Prix, men opvisningsture eller shoot outs, hvor det gælder om at sætte nye banerekorder. Men det er også en fryd i sig selv at høre de gamle motorer for fuld udblæsning. Det gælder især de mange sportsvogne, som slippes løs på asfalten.

21 verdenspremierer

Imellem det hele er der store stande fra bilfabrikkerne, der benytter lejligheden med de mange tilskuere til at vise flaget. Her er da også 21 verdenspremierer. Men briternes passion for sportsvogne og motorsportens historie frem til i dag sætter også et klart præg på standene.

Hos Mazda dominerer den nye MX5 roadster, mens den store Mercedes-stand kun er bestykket med mærkets hurtige AMG-modeller, som der er en snes af. Derudover er der kæmpestande fra Porsche, McLaren og BMW. Samtidig kan publikum slippe kræfterne løs i testbiler på baner, der ligger ved det enorme område, og hvor der endda er rally- og terrænbane og et område til hill climb. Og så er der masser af show.

Stuntkøreren Terry Grant slog i år sin egen rekord i at køre banen rundt på to hjul i den omtalte Nissan Nismo RS. Det blev gjort på to minutter og 10 sekunder på en tur, hvor publikum intenst skiftevis jublende og sukkende fulgte ruten på storskærme. Det var ren fodboldstemning!

I hjørnerne kan kendere spotte eksklusive nyheder som den graciøse Aston Martin Lagonda, den vilde Vulcan på 800 hk fra samme fabrik, den endnu vildere Koenigsegg Regara på over 1500 hk og den nye Audi R8, der ser lidt underspillet ud i det voldsomme selskab.

Og så er der alle de entusiastiske fans, som lever med og klapper begejstret, når en speciel bil giver fuld skrue på banen. En af dem er Andy Bines, som er en ekstra glad mand, da vi møder ham. Han har nemlig lige fået en autograf af Formel 1-legenden Jackie Steward.

Andy Bines har været med på Goodwood Festival of Speed i 16 år. Han er her hvert år alle tre dage, er også med til Revival-festivalen i september og er ikke i tvivl om, hvad der trækker ved Festival of Speed.

- Hvis man bare interesserer sig det mindste for biler eller motorsport, er det her, det foregår. Revival-festivalen er mest vintagebilerne, men her er bare det hele, også de klassiske, det er et fantastisk arrangement, siger Andy Bines.

Han var i sin tid med sin far til motorshowet, hans søn har været med i seks år, og Andy Bines håber, at hans mulige børnebørn også vil være med en dag. Der er mange motorsportsikoner som Jackie Steward til stede, og de mange personligheder betyder lige så meget som bilerne, pointerer Andy Bines.

En brølende hyldest til bilen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce