Test: Apple Carplay, som nu kan fås i en række bilmodeller, og hvor din Iphone spiller sammen med bilens skærm, er ikke banebrydende.

Mange Apple-fans glæder sig sikkert over, at universet med de kendte ikoner nu også holder deres indtog i bilerne. Navnet er Apple Carplay og findes hos en række mærker, hvor det kan spille sammen med bilens indbyggede skærm, hvis den rigtige software er til stede.

Det er dog ikke banebrydende eller giver noget ekstra. Det står klart, efter at vi har testet systemet i flere bilmodeller, bl.a. Suzuki Vitara, VW Touran og Audi A4.

Som udgangspunkt skal du forbinde telefonen til bilen med ladekablet. Her er ikke noget med trådløs overførsel. Det er bøvlet, men til gengæld får du så ladet telefonen op.

Hvis du tror, at hele din mobiltelefon overføres til bilens storskærm, så glem det.

Som udgangspunkt har systemet seks-otte apps, nemlig telefon, musikafspiller, navigationssystemet Apple Maps, sms-programmet Messages, Podcasts og Ibooks samt typisk en app fra mærket selv. Men der er ikke noget med e-mails, det kræver nemlig for megen opmærksomhed.

Og glem også alt om dine eksotiske og personlige apps fra samlingen. Du kan nemlig kun bruge apps, som er udviklet til Carplay, og som er godkendt af både Apple og bilfabrikkerne, og som vurderes at være trafiksikre.

Derfor låser din egen telefon også, når du kobles til Carplay, så du ikke fristes til at pille ved den undervejs.

Sagen er, at hver app skal tilpasses Carplay sammen med bilfabrikkerne, og der er lagt vægt på, at du skal kunne kla- re betjeningen så trafiksikkert så muligt med talestyring gennem Apples Siri, der kan genkende tale og læse sms-beskeder op.

Genkendelsens glæde er ellers stor, da de velkendte ikoner dukker frem på skærmen, og vi kan svirpe videre til næste skærmbillede med flere ikoner.

Men i en model som Audien sker det med det indbyggede drejehjul i mærkets MMI-system, da den ikke har berøringsskærm, modsat for eksempel VW Touran. Styringen med hjulet gælder for øvrigt også i andre premiummærker som BMW og Mercedes.

Det er ret specielt, da logikken i Apples produkter netop er bygget op omkring berøringsskærmen.

Der er lagt op til, at du skal kunne betjene både navigation, telefon og sms'er med Siri. Her er Siri rimelig præcis på sms-delen, hvor vi altså kan sende sms'er ved at tale til den og få svaret læst op af Siri, som endda indgående beskriver for eksempel smileys. Siri opfanger det meste og kan læse tydeligt op, selv om det lyder syret, når ansigtsudtrykket på smileys omstændigt beskrives som "smilende smiley med sammenknebne øjne."

Tryk eller hjul

På telefondelen er Siri også kvik til at finde numre og ringe op med talens kraft.

På navigationen kniber det mere. Selv om vi taler til Siri med samme tydelige betoning som oberst Hackel til fru Fernando Møhge i tv-serien "Matador", opfanger den elektroniske assistent tit vejnavnene forkert. Og så skal vi til at slette. Så er det nemmere og mere trafiksikkert at skrive adressen korrekt ind fra starten med tastatur eller rullehjul.

Siri er dog bedre til at genkende talen end mange af de andre integrerede systemer med talegenkendelse og oplæsning, og som findes i mange biler, vi løbende har testet.

Apple Maps fik fra starten hug for ikke at være så træfsikker og detaljeret som Google Maps. Og selv om Apple Maps er blevet bedre, savner vi Google Maps' funktionalitet. Det gælder for eksempel den feature, der følger dine vaner, og når du er på vej hjem fra arbejde sidst på dagen, giver en update på trafikken på din rute og køretiden hjem.

Langt de fleste mærker har foreløbig lanceret systemet i bestemte modeller. Og der kommer fortsat flere til. Samtidig vil de fleste også kunne tilbyde Android Auto, som spiller sammen med bl.a Samsung-telefoner.

Men mange er tilbageholdende med markedsføringen. Systemerne virker nemlig stadig som om, de er under udvikling og ikke helt flyvefærdige. Det gælder især det nærmest ubrugelige Mirror Link, hvor man skulle kunne spejle sin smartphone på skærmen, men som ikke rigtig virker i nogle mærker.

Blandt andet fordi det foreløbig kun har fungeret sammen med få telefoner og har komplicerede brugermenuer.

Som tingene står i dag, er det dog ikke meget, Apple Carplay tilbyder, som du ikke kan få i de integrerede multimediessystemer, der i forvejen findes til bilerne. Til gengæld vil du i en del modeller, hvor den kun er en skærm, kunne få integreret navigation gratis med Apple Maps. Det er for eksempel tilfældet i de fleste modeller af den nye Opel Astra og visse VW Golf-modeller.

Hvis navigationen skal være helt gratis, kræver det dog fri streaming, som mange har indenlands. Det kan dog blive en dyr udfordring i udlandet, selv om roaming-taksterne er faldet.

Mere om emnet

Se alle
1
Få gratis navigationsanlæg

Få gratis navigationsanlæg

Mange mærker