Campisters ret til naturen


Campisters ret til naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Camping Union for manede i Bilzonen forrige lørdag teltcampisterne i Danmark til at vise hensyn, hvis de benytter sig af den nye ret til "vild" camping, som der nu er åbnet mulighed for i 23 skove på Fyn og i Jylland som en forsøgsordning.

Jørgen W. Frølich pegede blandt andet på, at den geografien i Danmark stiller større krav til brugernes bevidsthed end i lande med vidstrakt natur, som Sverige, der er berømt for "allemandsretten" - en historisk ret til at færdes overalt og slå lejr, hvor man kommer frem.

Ret med ansvar

Selv om "allemandsretten" betyder rettigheder for den enkelte campist, men under ansvar. Man skal så vidt muligt undgå at passere over privat grund.

Man må heller ikke ødelægge de fastlagte vandrestier, skispor m.m., og er man på hesteryg, skal man være ekstra forsigtig. Terræncykling medfører også større risiko for naturskader. Man må gerne passere gennem visse indhegninger til græsmarker og lignende, men lågen skal lukkes, så dyrene ikkeslipper ud.

Motorkørsel forbudt

Det er forbudt at køre motorcykel, bil, knallert og andre motordrevne køretøjer i ødemarken, med mindre andet er angivet. Derimod kan man som regel parkere tæt på vejene, men dette skal dog være oplyst med vejskilte.

Det er tilladt at slå telt op for et døgn eller flere i ødemarken, såfremt det ikke er på en mark, der anvendes til landbrug eller ligger tæt ved bebyggelse. Det er også tilladt at medbringe campingvogn, autocamper eller teltvogn, men kravet om ikke at ødelægge er større end for teltliggere. Campingvogne begrænses også af terrænkørselsforbuddet.

Bed landmanden om lov til at lave bål og tænd aldrig bål, hvis der er den mindste fare for brand. Husk altid at slukke ilden, inden pladsen forlades. Det kan koste bøder, hvis man glemmer det.

Gælder også sejlere

Er man sejlende, gælder de samme regler om at vise hensyn som for campister. Man kan næsten altid kaste anker og gå i land hvor som helst, så længe det ikke er på privat grund. Men der gælder et særligt tiltrædelseforbud, hvis det er skadeligt for sælerne og fuglelivet. Man skal også være opmærksom på fartbegrænsning, hvis man sejler i motorbåd. Det er tilladt at benytte vandscooter, men kun i områder, hvor det er godkendt af landsstyrelsen.

Det siger næsten sig selv, at det er forbudt at forurene i naturen. Det er den enkeltes ansvar selv at rydde op efter sig. Hunde må gerne tages med i ødemarken, men de må ikke løbe løse 1. marts-20. august af hensyn til dyrelivet, der er på sit højeste i netop den periode.

Skovsvin er ikke velkomne i naturen - heller ikke i Sverige.

Campisters ret til naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce