Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at det på mange måder er mest fornuftigt at købe en ny bil.

For det første er der den rent sikkerhedsmæssige side af sagen. Helt nye biler er alt andet lige mere sikre, end biler i sammenlignelig størrelse var det for bare 10 år siden.

For det andet er der fabriksgaranti, der giver køberen en høj grad af sikkerhed i de første to, tre, fem eller syv år, alt efter hvilket bilmærke det er, man kaster sine sparepenge efter.

Desuden er der selve komforten og glæden ved en ny bil. Den dufter godt, men hvad der er endnu vigtigere - den kører typisk også bedre.

Den billigste måde

Men smag og behag er heldigvis forskellig, og derfor er det ikke nødvendigvis nogen stor ulykke, hvis hverken kassekreditten, bankrådgiveren eller hustruen finder det oplagt at bruge penge på en ny bil.

Der er ligefrem bilister, der gør en dyd ud af at blive bilejere på den billigste måde.

En mulighed er at købe en billig bil, der holder syn i op til 24 måneder. Da der ikke er krav om syn i forbindelse med ejerskifte - altså såfremt bilen er synet inden for de seneste to år - kan man eksempelvis købe et brugt stykke køretøj for 8000 kroner.

Så krydser man fingrene, når beløbet betales, og nøglerne til den bedagede - men nyligt synede - Ford Escort overdrages, og så kan man være heldig at have en billig bil i op til et par år.

Komfortabel køretur

Selvfølgelig er det ikke labre luksusbiler eller fornemme firehjulstrækkere, som man kan finde nede i den prisklasse - men det er faktisk muligt at finde adskillige eksemplarer, som ud over at være i den helt prisbillige ende af skalaen også kan gøre køreturene ganske komfortable.

Hvis man eksempelvis vælger at bruge 8000 kroner på en godt brugt bil, har man jo altid den sikkerhed i den anden ende, at der venter en skrotpræmie på et par tusinde kroner i den sidste ende af bilens levetid.

Dermed er forskellen på investeringen og tilbagebetalingen på 6000 kroner - eller 250 kroner, hvis man er så heldig, at man finder en helt nysynet model.

Og hvem ved. Måske bilen endda kan klare endnu et syn, når den tid kommer?

Når koblingen står af

På minussiden tæller selvfølgelig, at der vil være en vis sandsynlighed for, at den brugte bil, som måske har et sted mellem 200.000 og 300.000 kilometer på kontoen, også rummer nogle skavanker.

Sådan er det, og det er naturligvis her, at den helt store risiko er.

Hvis koblingen eller motoren står af, vil en reparation typisk blive dyrere, end selve købet af bilen. Og så er der ikke andet at gøre end at bide i det sure æble og enten skrotte bilen eller sælge den til en, som har brug for reservedele.

Og så i øvrigt satse på, at næste godt brugte bil bringer mere held med sig.

Vi har kigget på, hvad der er af reelle muligheder i lokalområdet for at finde en brugt bil, der koster få penge, men som til gengæld er tæt på nysynet.

Mere om emnet

Se alle
2
Fine modeller fra Fyn

Fine modeller fra Fyn

3
Marias første bil

Marias første bil