Ford F150 er ikke længere den mest solgte bil i USA. Den ære er nu tilfaldet Honda Civic. Amerikansk bilindustri er midt i en dramatisk omstilling
Amerikansk bilindustri blev ramt af ikke kun et, men to chokbølger i denne uge. Salget af de store SUV'er og trucks styrtdykker, og for første gang siden 1991 er det ikke længere Ford F150, der er bestseller - den status er tilgået lille japanske Honda Civic.

Det skete samtidig med, at USA's største bilproducent, General Motors, meddelte, at man lukker fire fabrikker og drosler markant ned for produktionen af de store benzinslugere såsom pick-up trucks og SUV'er. Allermest dramatisk er det måske, at bilgiganten overvejer at skille sig af med Hummer.

GM forventer, at de høje benzinpriser forbliver høje, og topchef Richard Wagoner, siger, at forbrugerne hurtigt forandrer adfærd og mener, at markedet er ved at skifte struktur. Derfor er det måske slut med Hummer, der startede som statussymbol oven på den første Golfkrig, men nu er blevet det ultimative symbol på amerikansk overforbrug.

Ifølge GM giver fabrikslukninger alene en gevinst på omkring fem milliarder kroner, og de skal bruges til udvikling af miljøvenlige biler. Blandt andet en elbil, der skal være klar allerede i 2010.

Herhjemme har salget af Hummer været beskedent. Indtil videre er der blot solgt 51 biler.
  • Fyens Stiftstidende