100 år for sejl

Sejlklubbens tidligere formand og redaktør af jubilæumsbogen Holger Hansen (til venstre) overrækker det første eksemplar til sejlklubbens nuværende formand, Bent Damsbo.
Foto: Søren Plovgaard

100 år for sejl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyns ældste sejlklub, Assens Sejlklub, indledte i sidste weekend fejringen af sin runde fødselsdag ved at udgive en flot jubilæumsbog

Den første sejlklub i Assens blev stiftet i 1880, den 15. august, og den dag var 30 sejlbåde samlet i havnen til kapsejlads. Det var en tid, da ikke blot sejlsport så dagens lys, men også gymnastik, kricket og fodbold begyndte at røre på sig - i nævnte rækkefølge.

Mens gymnastik mest blev dyrket på landet, og fodbold på linje med boksning, cykling, brydning og vægtløftning var arbejdernes sportsgrene, så var den dyre sejlsport borgerskabets sport. Langt fra alle havde dengang råd til investere i en båd og holde den ved lige.

Industribyen Assens var af naturlige årsager hurtigt med på saltvandet, men den oprindelige sejlklub måtte lukke, da fem håndværksmestre i 1908 valgte at at bryde ud og i stedet stifte Assens Sejlklub. Og det blev dén klub, der overlevede.

Sejlklubbens historie kan man læse i den flot illustrerede jubilæumsbog, som klubben offentliggjorde i sidste weekend, og hvor man modsat tidligere havde sat en journalist, Lise Lyngbye, hustru til et medlem af klubben og ansat som lektor på journalistuddannelsen på Syddansk Universitet, til at skrive ordene.

Dermed har bogen fået et andet og mere læsbart liv, end hvis det var medlemmerne, der havde skrevet den.

Sejlklubben i Assens har trods sin høje alder ikke rigtigt markeret sig resultatmæssigt i den sportsgren, hvor Danmark har høstet mest hæder internationalt med stribevis af medaljer fra EM, VM og ikke mindst OL. Det har man overladt til andre klubber.

Men sejlklubben har til gengæld fungeret som et lokalt samlingspunkt, hvor det i høj grad er medlemmerne, der er aktive. Ikke blot på søen, men også, når klubhuset skal males, og andre praktiske gøremål skal ordnes.

Som en af talerne ved bogudgivelsen udtrykte det: Hvor ville samfundet være henne, hvis der ikke var mennesker, der ville gøre noget for andre.

Jubilæumsbogen er opdelt i fire afsnit på hver 25 år, hvor udviklingen fortælles kronologisk. Og det er nærmest fire forskellige tidsaldre, hvor i 1959 de første optimistjoller dukker op i Assens. Klubben har stået for mange mesterskaber uden selv at gøre sig særligt gældende.

Bogen slutter med, at forskellige medlemmer får plads til at give deres egen historie fra de seneste år.

Den 3.-6. juli er sejlklubben som led i sit jubilæumsår vært for sommerstævnet for Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer, den 8.-13. juli er der dansk mesterskab for folkebåde, den 9.-13. juli er der åbent Danmarksmesterskab for KDY 15 kvm./juniorbåd, og den 22.-24. august er klubben vært for Fionia Sail Cup i ungdomsjollerne, optimist, Zoom 8, Europa-joller og Feva.

Så de får travlt i Assens, og hvis de nuværende temperaturer fortsætter, er det ikke kun panderne på de frivillige ledere, der bliver fugtige.

100 år for sejl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce