Vi er nok helt alene


Vi er nok helt alene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rummet: Nye opdagelser mindsker sandsynligheden for liv andre steder i universet
Det vrimler med kometer og asteroider omkring en af solens nærmeste nabostjerner, Tau Ceti. Opdagelsen, der er gjort af britiske astronomer, rejser spørgsmålet om, hvorvidt Jordens nærmiljø er usædvanligt i universet.

Tau Ceti befinder sig blot 12 lysår borte og minder meget om vor egen stjerne, solen. Det har vist sig, at den også er omgivet af en skive af kometer og asteroider af samme form og størrelse som den sky af støv og små himmellegemer, der findes i vort eget solsystem, oplyser Tycho Brahe Planetarium.

Det britiske forskerhold har imidlertid afsløret, at mængden af materiale i skiven omkring Tau Ceti er omkring 10 gange større, end den er i vort eget solsystem. De nye resultater skyldes observationer med James Clerk Maxwell-teleskopet på Hawaii. Det er udstyret med et særligt kamera, der kan registrere den svage glød fra koldt støv omkring en stjerne.

Bombardement

Det er endnu uvist, om der kredser planeter om Tau Ceti. Men såfremt der gør, vil de eksistere under langt mere barske vilkår, end det er tilfældet for Jorden. Det store antal af kometer og asteroider vil nemlig være årsag til hyppige nedslag på disse planeter, og sådanne bombardementer kan forhindre eller i hvert fald hæmme udviklingen af liv.

Hvis undersøgelser i fremtiden af andre sollignende stjerner også viser et meget stort antal kometer og asteroider, vil det ifølge Tycho Brahe Planetarium være naturligt at spørge, hvorvidt Jordens nærmiljø er unikt i kosmisk sammenhæng.

Uanset hvad der eventuelt kan have gjort vort eget solsystem mindre rigt på kometer, og dermed mindre fjendtligt for udviklingen af liv, så kan disse særlige forhold betyde, at der er mindre mulighed for, at der kan være opstået liv på planeter omkring andre stjerner, end man hidtil har troet.

Vi er nok helt alene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce