Velbekomme - tak i lige måde

Tegning: Gert Ejton

Velbekomme - tak i lige måde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læsere beder om en forklaring på de danske høflighedsfraser

Tak. Selv tak. Ingen tak. Tak i lige måde. Og velbekomme. Det er lige før vi takker over, når vi vil være høflige hertillands. Vi sender takkekort og holder takketaler, og vi takker ja og takker nej og takker af.

Et par læsere beder om en forklaring på nogle af de danske høflighedsfraser.

Frank Schiønemann Petersen, Korup, skriver:

- Jeg hører ofte i radioens telefonprogrammer, at når værten siger "tak fordi du ville være med", så siger den anden "velbekomme". Er det korrekt? Vi bruger kun udtrykket "velbekomme" i forbindelse med "tak for mad".

Svar: "Velbekomme" bruges som høfligt gensvar, både når man takker for mad, for gaver og for tjenester.

En jysk version af "velbekomme" er i øvrigt blevet et bevinget ord. Politikeren Knud Kristensen (V) sagde i 1947 "a sejer hejsen walbekomme", da han hørte, hvem der var blevet udenrigsminister.

Winnie Damgaard, Aarup, har ligeledes hæftet sig ved et par høflighedsformler. Hun skriver:

- På Industrien i Aarup har vi en masse gode musikarrangementer med en flok entusiastiske frivillige. Når vi bagefter rydder op, er vi nogle stykker, der altid går og smådriller hinanden og filosoferer over tingene, herunder det danske sprog. Jeg har nu fået til opgave at prøve at finde ud af, hvornår man bruger de to vendinger "tak i lige måde" og "selv tak".

Svar: "Tak i lige måde" bruges for at gengælde et ønske eller en hilsen, fx efter sætningerne "god ferie" og "hav det godt".

"Selv tak" bruges, når nogen har takket én og også selv har noget at takke vedkommende for, fx efter sætninger som "tak for dansen" og "tak for julegaver".

Takkeri i tusind år

Nu vi er i gang med takkeriet, så lad os kigge på ordets historie. Vi har sagt tak i tusind år. Ordet tak er i familie med "tænke". Når man takker, bevarer man noget i sine tanker. "Tak" og "tænke" ligner også hinanden på andre germanske sprog, fx engelsk thank/think og tysk danke/denken.

På dansk har vi udviklet en stribe af takkeformler:

"Ellers tak" siger vi, når vi høfligt vil afslå et tilbud.

"Tak som byder" betyder det samme som "tak for tilbuddet".

"Tak for sidst" siger vi, når vi genser værter eller andre, vi har været sammen med for nylig.

"Tak, skæbne" udbryder vi, når noget gør indtryk på os.

"Tak, spids" bruger vi på samme måde, og ingen ved hvorfor.

"Tak for kaffe" kan enten forstås bogstaveligt - eller i en nyere betydning, kendt fra 1993 og synonymt med "vorherre bevares".

Utak og afdanket

Vi kan også tage til takke. Det betyder, at vi lader os nøje. Og vi kan være tak skyldig. Så står vi i taknemmelighedsgæld.

"Ingen tak" betyder, at "det var så lidt". Det behøver du ikke takke for. Eller som man sagde engang, og som enkelte ældre jyder og fynboer stadig siger: "Derfor ikke".

Man kan takke af, når man synes, at man er afdanket. Eller man kan blive aftakket, det vil sige afskediget. I dag kan "afdanket" også betyde hærget og udslidt, men oprindelig betød det afskediget, takket til afsked.

Man kan også få utak. Ja, utak menes endda ifølge et ordsprog at være verdens løn.

Smedens kat

Man kan ligefrem dø af tak, især hvis man er en kat. Måske kender læserne udtrykket "af tak døde smedens kat". I en ældre form hed det: "Med stor tak fødes ingen kat, deraf døde vor kat."

Fra den tyske fabeldigter Burkard Waldis (1490-1556) kendes historien om smeden, hvis kunder selv måtte bestemme, hvad de ville betale ham. Mange nøjedes da med at sige tak. Smeden bandt sin kat i smedjen, og når en kunde sagde "tak", sagde smeden til katten: "Den giver jeg dig." Katten døde, og smeden fastsatte derefter selv sin pris.

Til slut en tak til læserne, fordi I læste denne artikel til ende. Og på forhånd tak, hvis I skulle have lyst til at læse Sprogdoktoren næste mandag.

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk. Eller skrive til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk. Sprogdoktoren

Velbekomme - tak i lige måde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce