Vandet strid mellem avislæsere

Tegning: Gert Ejton

Vandet strid mellem avislæsere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad er op, og hvad er ned på et vandløb? Sprogdoktoren lader en biolog afgøre sagen

Det er ikke til at se, hvad der er opad eller nedad. Sådan sang Osvald Helmuth, som mange sikkert husker, i Helsingør-revyen i 1963.

En læser, Bent Jensen fra Munkebo, har samme problem. Han skriver:

- Jeg har været i en stor diskussion med en bekendt om, hvad der er op og ned på et vandløb. Vi var enige om, at i det tilfælde, hvor man blot iagttager et vandløb, så er "ned ad åen" ensbetydende med, at der er tale om den retning, som vandet løber i. Vi var trods alt enige om, at vandet altid løber nedad!

- Men uenigheden opstod, da han påstod, at hvis der er tale om oprensning af et vandløb eller bare en afvandingsgrøft, så er det modsat. Så er "nedad" ændret til at være "længere oppe" ad åen eller bækken eller grøften.

- Han påstod at have ekspertviden, idet han havde været medlem af et digelag.

- Hvis jeg får et svar på dette store problem, så vil jeg meget gerne have det også på mail, idet min bekendt kun læser Fyns Amts Avis. Det er måske grunden til, at han har mistet orienteringen.

Replik fra Sprogdoktoren: Om sydfynboer mister orienteringen ved at læse Fyns Amts Avis, tør jeg ikke svare på i disse spalter.

Opad til Fruens Bøge

Men lad os kigge på, hvad der er op og ned på et vandløb. Vi kender alle sangen "Sejle op ad åen". Den oprindelige version handler om Odense Å og er skrevet i 1895 til en revy på Odense Sommertheater på Filosofgangen.

Sangens tre lange vers beskriver en tur med udflugtsbåden fra Munke Mose til Fruens Bøge og hjemad igen. At sejle op ad åen betyder i denne sang at sejle mod strømmen. Det må også være den almindelige opfattelse af op og ned blandt sejlende.

Spørgsmålet er så, om din bekendt har ret i, at man fra udløbet kan bruge "op og ned" omvendt. Som sprogdoktor må jeg melde pas.

Men jeg har sendt spørgsmålet videre til biolog og naturvejleder Thomas Nielsen. Han svarer:

- Begge debattører har ret i, at et vandløb naturligt render nedad. Det kan dog presses mod tyngdekraften af en vandsøjle andetsteds fra eller af en anden kraft, fx grundvand ved starten af springkilder, tidevand eller vindstuvning. Man kan således sige, at floder løber ned ad bakke, mens flod løber op ad bakke.

- Men læseren af Fyns Amts Avis har ikke ret i, at "nedad" kan betragtes som længere væk fra udløbet.

Højre og venstre bred

- I fagsprog om "op og ned" i forbindelse med vandløbsvedligeholdelse og oprensning efter Vandløbsloven taler man om opstrøms og nedstrøms en eller anden målsat stationering, fortsætter biologen.

- Et vandløb begynder ved station nul og fortsætter med meterangivelse i løbsretningen, til det løber ud og dermed officielt slutter i et andet vandløb, i en sø eller i havet. Op og ned i administrativ forstand er altså samme tankegang som op og ned ad åen i daglig tale.

- Vil man også vide, hvad der er ud og ind, skal man stille sig og kigge nedstrøms (med vandets løbsretning). Da ved man også, hvad der er højre og venstre bred.

Alting flyder

- Da alting flyder, som filosoffen Herakleitos engang sagde, har man i vandløbsverdenen en fælles begrebsramme ud fra vandstandspæle ved kendte stationeringer og højder. Vandstandspælene er nivelleret ud efter faste mål som en bro eller en mur og står med faste, kendte afstande.

- Man regner havet for at være i niveau nul meter ved en fastsat middelstand mellem tidevandssvingninger. "Over havet" er plus og "under havet" er minus. Ved digelag ligger lodsejerne ofte under eller nær havniveau bag et dige, for eksempel i Stige ved Odense Fjord. Via grøfter og dræn pumpes vandet op i havet på den anden side af diget. Så her kan man faktisk sige, at vandet i sidste ende løber op.

Sådan lyder svaret fra biolog Thomas Nielsen. Forhåbentlig kan det afgøre den vandede strid mellem læseren af Fyens Stiftstidende og læseren af Fyns Amts Avis.

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk. Eller skrive til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktoren

Vandet strid mellem avislæsere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce