Uddød kæmpebille alligevel ikke uddød

Europas største bille, eghjorten, er alligevel ikke uddød i Danmark. Her er beviset. Billen er fotograferet af et ægtepar i Hareskoven ved København.
Foto: Ukendt/Skov- og Naturstyrelsen/POLFOTO)

Uddød kæmpebille alligevel ikke uddød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et eksemplar af eghjorten er sensationelt dukket op ved København

Officielt lever Europas største bille, eghjorten, ikke længere i Danmark. Ifølge sagkundskaben blev det sidste eksemplar af den fredede bille observeret ved Vejle Fjord omkring 1970. Men for få dage siden fandt et ægtepar en han-eghjort i deres have tæt ved Hareskoven nord for København, oplyser Skov- og Naturstyrelsen.

- Det er noget af en sensation. Vi troede, at eghjorten for længst var uddød herhjemme. Men vi har fået fotos af billen, og der ér tale om en eghjort. Det er en glædelig nyhed for den danske natur, siger biolog Hans Erik Svart fra Skov- og Naturstyrelsen.

Op til ni centimeter

En eghjort-han kan blive op til ni centimeter lang. Den har et stort hoved og kæmpestore, kraftige kindbakker, som kan minde om et hjortegevir - deraf navnet. Hunnen bliver op til fem centimeter og har et smallere hoved uden kraftige kindbakker. Hannen er rødbrun til sort, hunnen mere brunlig.

Biologerne aner ikke, hvorfor eghjorten pludselig dukker op i den danske natur igen.

- Vi har fået at vide, at eghjorten levede i nogle trækævler, der havde ligget i en have i over 10 år. Men vi kan jo håbe på, at når der er set én, er der også flere, siger Hans Erik Svart.

Må ikke slås ihjel

Eghjorten er beskyttet af en række konventioner og EU-direktiver. Dermed er den fredet og må derfor ikke indsamles og ikke slås ihjel, selvom den ser drabelig ud når den kommer tungt flyvende som et overlastet transportfly.

Skov- og Naturstyrelsen er bekendt med det nøjagtige findested af eghjorten samt navnet på ægteparret, der har fundet den. Ægteparret ønsker at være anonymt.

(ritzau)

Uddød kæmpebille alligevel ikke uddød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce