MAGNETISKUDTRYK: Flere læsere har hørt efter i fysiktimerne
Findes der en tommelfingerregel for, hvordan ordet tommelfingerregel er opstået? Det spørgsmål har en læser tidligere rejst her på bagsiden.

Jeg citerede i den anledning en ny bog, "Hvorfor det?", skrevet af Mette og Mogens Eilertsen. De giver denne forklaring:

- Når vi bruger ordet tommelfingerregel om en nem, men upræcis huskeregel, hænger det formentlig sammen med brugen af det yderste led af tommelfingeren som måleinstrument.

Men det svar er der flere vakse læsere, som er utilfredse med. De har nemlig hørt efter i fysiktimerne.

Ørsteds opdagelse

Jørgen Gundesen, Rynkeby, skriver:

- Jeg mener at have en anden sandsynlig forklaring. Da jeg for et utal af år siden gik i matematisk gymnasium, lærte vi om elektromagnetisme. Vi fik at vide, at salig H.C. Ørsted havde fundet ud af, at hvis elektricitet gik gennem en spole, ville der dannes et magnetisk felt, og retningen af dette fandt man ved at lade fingrene på højre hånd pege i strømmens retning. Så ville nordpolen dannes i håndens tommelfingerside. Det kaldtes Ørsteds første tommelfingerregel. Jeg vil gerne vide, om jeg skal ændre min tro på Ørsted som sprogfornyer.

Knud Erik Jensen, Nyborg, skriver:

- Min opfattelse er, at tommelfingerreglen stammer fra H.C. Ørsteds revolutionerende opdagelse i 1820 af elektromagnetismen.

Otto Davidsen, Munkebo:

- Tommelfingerreglen relaterer sig til H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Denne regel kan ses i enhver fysikbog eller konversationsleksikon af blot nogenlunde kvalitet og alder, f.eks. "Lærebog i Fysik" fra 1947.

Apotekersøn fra Rud- købing

Kære læsere. Forklaringen er ikke så enkel. Udtrykket tommelfingerregel kan nemlig spores tilbage til 1600-tallet, længe før nogen havde tænkt på H.C. Ørsted, apotekersønnen fra Rudkøbing, født i 1777.

Ordet findes hverken i "Ordbog over det danske Sprog", "Salmonsens Konversationsleksikon" eller "Den Store Danske Encyklopædi". Så jeg ringede til Dansk Sprognævn, der gav følgende interessante svar:

- Ordet tommelfingerregel har to oprindelser. Den elektromagnetiske brug af ordet blev lanceret af en elev af H.C. Ørsted. Han hed Carl Valentin Holten og levede 1818-1886.

I bogen "Fysik for Seminarier" fra 1949 defineres reglen således: "Holder man højre hånd med håndfladen vendende imod magneten og således, at strømmen løber ind ved håndroden og ud ved fingerspidserne, så vil magnetens nordpol dreje sig til tommelfingersiden."

- Men den anden oprindelse til ordet er langt ældre. Den er fra England, hvor udtrykket "rule of thumb" kan dateres tilbage til 1692, oplyser Dansk Sprognævn.

Ilt og brint

De kvikke læsere, der hørte efter i fysiktimerne, har derfor kun delvis ret. Sandheden er, at H.C. Ørsteds elev benyttede et udtryk, der i forvejen fandtes.

Men at H.C. Ørsted selv var en stor sprogfornyer kan ikke nægtes. Han var bekymret over dyrkelsen af latin og opfandt over 2000 danske ord, hvoraf mange lever endnu, f.eks. ilt, brint, fortætning, rumfang, vægtfylde, billedkunst, klangbund, sommerfugl og ildsjæl. Men altså ikke "tommelfingerregel".

Har du et spørgsmål om sproget? Mail til: Sprog@fyens.dk, eller skriv til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktor

På mandag: Sommersprogdoktor

  • Fyens Stiftstidende