Til bunds i verdens dybeste sø

Mini-ubåden Mir-1 bliver hejst ud over skibssiden på vej mod sit dyk i den knap 1700 meter dybe Bajkal-sø i Rusland.

Til bunds i verdens dybeste sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To russiske ubåde er nået ned til bunden af Bajkalsøen, verdens dybeste sø, for at udforske stedet og for at slå rekorder

Russiske opdagelsesrejsende søgte tirsdag mod bunden af verdens dybeste sø i et tiltag, der viser Moskvas nye ambitioner om at slå nye verdensrekorder inden for videnskaben.

Missionen til dybderne af Sibiriens Bajkalsø er ledet af Artur Tjilingarov, en videnskabsmand og Kreml-støttet medlem af parlamentet, som var del af en tidligere mission til Nordpolen, der afstedkom kritik i Vesten.

Bajkal-søen ligger gemt væk i det sydøstlige Sibiriens afsidesliggende bakker, hvor Rusland grænser op til Kina og Mongoliet. Søen er hjemsted for nogle af verdens mest sjældne fiskearter.

Missionens to undervandsbåde, der blev benyttet sidste år til at plante det russiske flag på havbunden ved Nordpolen, gled ned i Bajkalsøens vande kort efter daggry og dykkede de 1680 meter ned til søens dybeste punkt. Dermed blev der sat verdensrekord i dykning i ferskvand.

Verdensrekord

Russiske embedsfolk lovpriser den fem timer lange ekspedition, der har hjembragt prøver af Bajkalsøens unikke flora og fauna, som et nyt kapitel i russisk videnskab.

"Dette er en verdensrekord", citerer nyhedsbureauet Interfax en af ekspeditionens arrangører for at sige.

Bajkal-søen, der blev dannet for 25 millioner år siden, rummer 23.000 kubikkilometer ferskvand - en femtedel af al det ferskvand, der findes i alverdens søer.

En af søen sjældenheder er Bajkalsælen, et videnskabeligt mysterium i en sø, der ligger hundreder af kilometer fra det nærmeste hav.

Rusland brugte Tjilingarovs mission til Nordpolen til at gøre symbolsk krav på den olie- og naturgasrige region. Canada gjorde dengang grin af ekspeditionen og beskyldte Moskva for at opfører sig som opdagelsesrejsende fra 1400-tallet. (Reuters)

Til bunds i verdens dybeste sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce