Stor aktivitet på solens overflade


Stor aktivitet på solens overflade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikke alene kan vi nu se solen igen. Man kan også se mørke pletter på solens overflade, hvis man bruger beskyttelsesbriller.

Netop nu er der stor aktivitet på solens overflade. Flere store solpletter er synlige med det blotte øje, hvis man vel at mærke bruger beskyttelsesbriller af den type, der anvendes ved solformørkelser.

En af de enorme solpletter er i virkeligheden en gruppe af pletter, som astronomerne har givet navnet 652. De ses som mørke områder, fordi de er koldere end resten af den lysende soloverflade.

Den lavere temperatur op-står, fordi solens komplekse magnetfelt bryder ud gennem overfladen og hæmmer tilførslen af varm gas fra dybereliggende lag.

Et billede af solen tirsdag viser fire grupper af solpletter fordelt over solskiven.

Billedet er taget af satellitten SOHO, der konstant overvåger solen og drives af det europæiske og amerikanske rumfartsagentur i fællesskab.

Soludbrud

To af pletterne, 649 og 652, har et magnetfelt, der kan udløse meget store soludbrud, oplyser atsrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium.

Voldsomme vulkanlignende udbrud på solen kan på Jorden give forstyrrelser for radiokommunikation og strømforsyning, men også mulighed for at se nordlys.

Sprængte skalaen

I oktober 2003 skete det voldsomste udbrud på solens overflade, der nogensinde er registreret. Det førte til meget høj røntgenstråling, og udbruddet var så stærkt, at det sprængte eksperternes hidtidige styrkeskalaer for udbrud fra solpletter på solens overflade.

Kraftig solstråling kan ødelægge måleinstrumenter i satellitter og er også risikabel for mandskabet på den internationale rumstation (ISS), men for mennesker på Jorden er der ingen risiko, da strålingen ikke kan trænge gennem atmosfærens beskyttende skjold.

Aktiviteten på solens overflade topper normalt efter en cyklus på omkring 11 års varighed. Efter maksimum i år 2000 skulle vi i teorien være på vej mod et lavpunkt igen.(ritzau)

Stor aktivitet på solens overflade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce