Stærke verber bliver svage


Stærke verber bliver svage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BØJEØVELSER: Vi siger ikke længere "fornam", "erfor" og "hanen gol"

Hedder det knak eller knækkede? Bedrog eller bedragede? Fnes eller fnisede? Strakt eller strukket?

De stærkt bøjede verber er emnet for dagens konsultation hos sprogdoktoren.

Engang var der et utal af stærke datids- og førnutidsformer, som i dag er helt ukendte. Nogle blev brugt på dialekt, andre var sideformer, og andre var de eneste gangbare former. For eksempel sagde man tidligere "hanen gol" i stedet for "hanen galede".

Min midtfynske morfar sagde "gren" i stedet for "grinede", og mange ældre fynboer siger stadig "vårren" i stedet for "været". Enkelte bruger også førnutidsformerne "brungen" og "hungen" i stedet for "bragt" og "hængt". Og "ge'en" i stedet for "givet".

100 stærke verber

Sprogforskeren Erik Hansen kunne i 1967 tælle til cirka 100 danske verber med stærk bøjning. De mest brugte er naturligvis "være" og "blive".

Lad os foretage et nutidigt helbredstjek. Hvilke af de stærke datidsformer er i dag helt udgået af Retskrivningsordbogen?

På dødslisten står "fornam", "tarsk" og "erfor". De har tabt til "fornemmede", "tærskede" og "erfarede".

Andre stærke verber lider en krank skæbne, mens deres svagere søstre blomstrer op. For eksempel siger de fleste i dag "skælvede" og "sværgede" i stedet for "skjalv" og "svor". Men begge former er stadig korrekte.

Føg og fygede

En læser, Alfred Larsen fra Assens, har hørt fjernsynets vejrprofeter sige: "Det fygede i nat".

- Det må da hedde "det føg i nat", skriver han.

Svaret er: Der er valgfrihed.

Det samme gælder: Bristede og brast. Klingede og klang. Svingede og svang. Tiede og tav. Fortiede og fortav. Sprækkede og sprak. Gydede og gød. Skrydede og skrød. Fnysede, fnyste og fnøs. Gyste og gøs. Nyste og nøs. Fygede og føg. Farede og for. Jagede og jog. Bedragede og bedrog. Forsværgede og forsvor.

Alle disse verber kan bøjes både svagt og stærkt. Men de svage vinder frem på de stærkes bekostning.

"Randt", "drog", "sved" og "kvad" går måske også en dag i graven og afløses af "rindede", "dragede", "sviede" og "kvædede".

Bedte og strukket

I aviser og i talesprog kan man desuden møde en ny datidsform "bedte" i stedet for "bad". Jeg stødte første gang på "bedte" i den seriøse avis Information for en snes år siden og betragtede det som en brøler. Men i dag nævner Den Danske Ordbog "bedte" som en uofficiel sideform.

Hovedtendensen er altså, at stærke verber bliver svage. Men der findes også eksempler på det modsatte. Retskrivningsordbogen optog i 1986 sideformen "fnes", der i dag er lige så gangbar som "fnisede" og "fniste".

Den stærke bøjning "smak" er også med i ordbogen fra 1986 som alternativ til "smækkede", selv om "smak" tidligere blev betragtet som dialekt eller sagt i sjov.

Knækkede eller knak

En læser har indsendt et avisudklip med ordet "strukket" og beder om sprogdoktorens diagnose. "I mange af øvelserne gælder det om at få strukket kroppen godt igennem", står der i udklippet fra Fyens Stiftstidende.

Det er en ret almindelig fejl, især i sportssproget. Retskrivningsordbogen nævner kun bøjningen "at strække, strakte, strakt". Fejlen skyldes uden tvivl, at et andet verbum, "trække/trukket", smitter af.

Tine Aagaard, Odense, skriver til sprogdoktoren:

- Vi er nogle svømmere, som har et væddemål i gang. Det hele startede med, at en af vores elastikker gik i stykker. Så er vores spørgsmål: Kan man sige "elastikken knak"? Eller hedder det "elastikken knækkede"? Vi venter med spænding på svaret, for det er drengene mod pigerne.

Svaret er: Retskrivningsordbogen 2001 nævner kun "knækkede". Den Danske Ordbog 2004 nævner begge former, men kalder "knak" for uofficiel. Taberne af væddemålet kan trøste sig med, at H.C. Andersen også skrev "knak". Det gjorde han i sætningen "Een Rude sprak, een knak" i Nye Eventyr og Historier fra 1859.

Mail til: Sprog@fyens.dk, eller skriv til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C. Mrk: Sprogdoktoren

Stærke verber bliver svage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce