Sprogdoktoren: Med færgen fra Strib

Tegning: Mikkel Damsgård Petersen

Sprogdoktoren: Med færgen fra Strib

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En læser mener, at udtrykket "Fredericia Banegård" om mylder og virvar er ældre end Lillebæltsbroen.

Ferietid er rejsetid, og mange togrejser går gennem Fredericia. Udtrykket "Fredericia Banegård" om mylder og virvar har derfor været berettiget både før og efter Lillebæltsbroen.

Det mener en læser, Finn Andersen fra Odense SV, efter at Sprogdoktoren for nylig daterede udtrykket til efter 1935, året for broens og en ny banegårds opførelse.

Før Lillebæltsbroen tog man jernbanefærgen mellem Strib og Fredericia, og det skabte lige så meget mylder på den gamle Fredericia Banegård som på den nye, påpeger læseren.

Beviset mangler

Finn Andersen skriver:

- Selv om jeg ikke umiddelbart kan finde noget "bevis" for det, er jeg alligevel ret overbevist om, at vendingen om, at "alle mødes på Fredericia Banegård" er opstået før og ikke efter Lillebæltsbroens åbning i 1935.

- Sagen var, at der dengang ikke var nær så mange togforbindelser mellem landsdelene. Men der var nogle gode eksprestogsforbindelser med afgange fra f.eks. København og fra nord og vest i Jylland med afgangstider i morgen- og formiddagstimerne. De nåede nærmest samtidig eller i hvert fald inden for kort tid (omkring kl. 14.30-15.00) alle til Fredericia. Da man som passager skulle gå strækningen mellem perronerne og færgerne til eller fra Strib, blev der et ret utroligt menneskemylder.

- Desuden var jernbanen jo den tids helt store rejseform, så alle typer af mennesker mødtes netop i Fredericia. Det blev grunden til den sproglige vending, men som sagt kan jeg ikke finde noget endeligt bevis.

- Selvfølgelig blev Fredericia et endnu større knudepunkt efter broens åbning. Der kom mange flere forbindelser, men passagermængden blev trods alt spredt mere ud over dagens timer end tidligere.

Finn Andersen henviser til disse link, der beskriver livet og mylderet på den gamle Fredericia Banegård.

http://www.fredericiashistorie.dk/html/fredericia/Fredericia_1899/Danmarks_byer/db_07.html

http://www.fredericiashistorie.dk/html/fredericia/steder/htm/Den_gamle_banegaard.htm

http://www.fredericiashistorie.dk/html/fredericia/artikler/By_og_bane.html

Færgernes tid

Svar: Jeg vil bestemt ikke afvise, at læseren kan have ret, selv om beviset mangler. Fredericia har også i mange år været en kendt messeby, hvilket kan have fremmet brugen af udtrykkene om den myldrende by.

Den første officielle udgave af Dansk Købestævne fandt sted i Fredericia i 1913 og blev afviklet for sidste gang i 1986 efter at have været arrangeret i alt 70 gange.

Den metaforiske brug af udtrykket "Fredericia Banegård" har jeg ikke kunnet finde i opslagsværker. Det nærmeste, jeg er kommet, er dette:

Ordbog over det danske Sprog nævner Fredericia Banegård som et "jernbaneknudepunkt" og bringer et citat fra dagbladet Social-Demokraten 1938:

"Hvert 7. Minut hele Døgnet rundt afgaar eller ankommer Tog paa Fredericia Banegaard - Danmarks største Jernbaneknudepunkt."

Både Lillebæltsbroen og den ny Fredericia Banegård blev indviet 14. maj 1935. Indtil da havde færger fra Strib fragtet tog over Lillebælt. Ruten mellem Strib og Fredericia var den første danske overfart med jernbanefærger. Færgerne sejlede fra 1872.

Udtrykkene "et mylder som på Fredericia Banegård" og "alle mødes på Fredericia Banegård" kan udmærket være opstået i færgernes tid.

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: sprog@fyens.dk

Sprogdoktoren: Med færgen fra Strib

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce