Spørg om sprog


Spørg om sprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En vissen grøntsag

Aage Elvstrøm, Assens, skriver:

"Hun sidder som en grøntsag." Ordene siges ofte om et menneske, der har mistet førligheden i svær grad. Hvordan skal det egentlig forstås, og hvorfra kommer udtrykket? Vi betragter jo ellers grøntsager som noget friskt og sundt.

Svar: "Grøntsag" har været brugt i flere årtier som slangord om en person, der ligger eller sidder passivt hen. Politikens Slangordbog kalder udtrykket for "hospitalssprog" om en bevidstløs, evt. hjernedød patient, der holdes kunstigt i live. Ingen ved, hvordan og hvorfor udtrykket er opstået, men Sprogdoktorens gæt er, at der er tale om en forkortelse af "vissen grøntsag".

Tandstikker

Johnny Ancher, Middelfart, skriver:

Vi har en lille diskussion, om det hedder "en tandstikker" eller "en tandstik"? Jeg mener, at det hedder "en tandstik" lige som en tændstik. Jeg håber, at du vil afgøre tvisten.

Svar: Det hedder "en tandstikker" og i flertal "tandstikkere".

Løsladt igen

Jesper E., Odense, spørger:

I Radioavisen hørte jeg sætningen "han blev løsladt igen". Betyder det, at den pågældende blev løsladt to gange? Først blev han løsladt, og så blev han løsladt igen.

Svar: Nej. Der var uden tvivl tale om dobbeltkonfekt. Mange siger fejlagtigt "han blev løsladt igen", når de mener "han blev løsladt". Det er nok udtrykket "han er på fri fod igen", der smitter af. Radioavisen bør tage sig sammen.

Efterlade

Leif K., Odense, skriver:

Kan man efterlade sig noget, når man er død? Det mener jeg ikke. Så er man ikke mere, og så er "sig" uanvendeligt. Det må da hedde: "Han efterlader kone og tre børn." Men det hedder selvfølgelig "Johan Absalonsen efterlod sig dirrende netmasker ved OB's sejr."

Svar: Der er valgfrihed mellem "efterlade" og "efterlade sig" - uanset om man er død eller levende.

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk. Eller skrive til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktoren

Spørg om sprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce