Spørg om sprog

Tegning: Gert Ejton

Spørg om sprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vende og vænne

Johs. Schubell, Odense V, skriver:

Oftere og oftere læser jeg i aviser og blade, at nogen "vender" sig til noget i længden. Kan doktoren ikke hjælpe de stakkels patienter?

Svar: Bare jeg havde den rette medicin. For nylig så jeg den samme fejl på forsiden af Politiken. Der stod: "Søvndal er toppolitiker og må derfor vende sig til, at pressen undersøger alt." Ak ja, der burde naturligvis have stået "vænne sig til".

At kere

Harry Anbech, Rudkøbing, skriver:

I krydsogtværsopgaver forekommer jævnligt et spørgsmål "bryde", og løsningen er "kere". Er løsningen et københavnsk slangudtryk?

Svar: Nej, det er et godt gammelt verbum, som vi for et par hundrede år siden har lånt fra tysk "kehren". På dansk bruges det kun i udtrykket "at kere sig om", som betyder "at tage sig af", "at bekymre sig om". Det staves undertiden forkert, fordi det forveksles med "at kære", som betyder "at anke".

Benene på nakken

Ruth E. Hansen, Odense N, skriver:

Jeg har studset over, at det hedder "at tage benene på nakken", hvis man skal skynde sig. Hvordan bærer man sig ad med at løbe uden ben?

Svar: Ja, det burde være fysisk umuligt. Men det er en gammel talemåde om at løbe stærkt. Udtrykket er med i E. Maus "Dansk Ordsprogs-Skat" fra 1879. Meningen er, at man løber så stærkt, at fødderne når helt op til nakken. Andre udtryk af samme skuffe er "over hals og hoved" og "at sætte det lange ben foran".

Fyrretyve

Tage Jakobsen, Vantinge, skriver:

Hvorfra stammer udtrykket "fyrretyve" om 40. Efter hvad jeg husker, er halvtredsindstyve (om 50) halvtredje sinds tyve, altså 2½ gange 20. Hvis mine erindringer er rigtige, hvorfor så "fyrretyve".

Svar: Dine erindringer er rigtige. Men "fyrretyve" er dannet på anden vis end 50, 60, 70, 80 og 90. Fyrretyve svarer til det gammeldanske "fyritiughu", der betyder "fire tiere". Hermed har jeg også svaret Inger Møller, Glamsbjerg, der stiller samme spørgsmål.

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk. Eller skrive til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktoren

Spørg om sprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce