Spørg om sprog

Tegning: Gert Ejton

Spørg om sprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havgasse

Jens Monrad-Andersen, Norup ved Otterup, skriver:

Alle kender udtrykket "en gammel havgasse". Men hvor stammer det fra? Kan der være tale om sømandens svigermor?

Svar: "Havgasse" har tidligere haft mange betydninger. Først blev det brugt om forskellige søfugle, især rødstrubet lom. Så blev det brugt om et skib, om en havfisker og om en sømand. I dag anvendes det kun om en arrig eller rapkæftet kvinde, en rappenskralde. Sidste led, gasse, er det samme som gase, altså gåsens mand. Og så forstår man måske bedre udtrykket. Gås bruges jo også som skældsord til kvinder. Havgassen har således skiftet køn.

At lede efter sandheden

Erik Larsen, Ullerslev, skriver:

Kan du fortælle, hvorfra følgende (efter hukommelsen citerede) sætning stammer: "Følg dem, der leder efter sandheden. Men tag afstand fra dem, der har fundet den."

Svar: Det lyder som et klogt citat, men jeg kan ikke opspore det. Måske kan læserne hjælpe. Jeg har fundet et citat, der ligner lidt: "Det forventes, at man leder efter sandheden, men ikke at man finder den." Dette citat tillægges Denis Diderot, fransk filosof i 1700-tallet.

Ripenser

Anny Nielsen, Otterup, skriver:

Jeg løser mange krydsogtværser og er tit stødt på, at en

"bybo" i opgaven skal være en "ripenser". Byen hedder da Ribe med b, og én fra Nibe hedder en nibebo. Er det noget, de finder på, dem der laver opgaverne, eller er det også almindeligt efter den nye retskrivningsordbog?

Svar: Ripenser er god nok. Det er den eneste form, ordbøgerne medtager om en person fra Ribe. Er man fra Nibe, kan man derimod kaldes både nibebo, nibenit og nibonit. Jeg har tidligere her på bagsiden (12. juni 2006) skrevet om indbyggerbetegnelser, hvoraf nogle er skabt som studentikose efterligninger af latin, fx randrusianer, soraner og helsingoraner. Det gælder også ripenser.

Grønne hoser

Birgit Carlsen, Dalum, skriver:

Vi hører tit udtrykket "at gøre sine hoser grønne". Hvorfra stammer dette udtryk?

Svar: "At gøre sine hoser grønne" betyder "at indsmigre sig". Udtrykket skyldes, at farven grøn opfattes som tiltalende og indsmigrende. Efter en gammel skik fik en heldig frier en grøn strømpe, mens en afvist frier fik en sort.

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk. Eller skrive til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktoren

Spørg om sprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce