Sol med tre planeter

Sådan forestiller en kunstner sig de tre kæmpeudgaver af Jorden, som er opdaget i kredsløb om stjernen (her farvet orange) med det mundrette navn HD 40307. Illustration: ESO

Sol med tre planeter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Astronomer har opdaget solsystem med tre planeter, der ligner Jorden

Europæiske astronomer har lokaliseret snesevis af gigantiske planeter i fjerne solsystemer. Opdagelserne tyder på, at mindst en tredjedel af de stjerner, der ligner Solen, har sådanne planeter - eller fem gange flere end tidligere anslået.

En trio af disse planeter, der bliver kaldt" super-Jorde", fordi de har en masse, som er adskillige gange større end Jordens, er blevet set i kredsløb omkring en stjerne kendt som HD 40307, der ligger 42 lysår væk. Et lysår svarer til omkring 9,5 billioner kilometer.

- Har hver enkelt stjerne planeter, og i givet fald hvor mange? spørger astronomen Michel Mayor fra Geneves observatorium i Schweiz.

- Vi kender måske ikke svaret, men vi gør store fremskridt.

280 planeter fundet

Den første planet uden for vores solsystem, en såkaldt exo-planet, blev opdaget i 1995, og ikke mindre end 280 var blevet fundet inden opdagelserne i dag, hed det ved en astronomikonference i Nantes i Frankrig.

Nye kraftige instrumenter vil næsten med sikkerhed føre til, at listen hurtigt udvides.

De senest opdagede exoplaneter blev alle fundet gennem et særligt 3,6 meter langt teleskop kaldet HARPS. Det er opstillet i Atacama-ørkenen i Chile.

- Det er tydeligt, at disse planeter kun er toppen af isbjerget, sagde Mayor og henviste til, at analyser af alle de stjerner, som er blevet studeret gennem HARPS viser, at omkring en tredjedel af de solagtige stjerner enten har super-Jorde eller Neptun-agtige planter.

Fjerne planeter, selv de store, er for små til at blive observeret direkte, og de kan kun spores ved at måle deres påvirkninger på de stjerner de kredser om.

- Massen af den mindste af planeterne er 100.000 gange mindre end stjernen, og kun

To planetsystemer

Alle de 45 exo-planeter, som blev afsløret mandag, har masser, der er mellem fire og 30 gange større end Jorden, og kredsløbene er mindst syv gange kortere, hvilket betyder de er langt tættere på deres respektive stjerner og derfor lettere at spore.

På samme konference meddelte astronomer, at de har opdaget to andre planetsystemer.

- Det er sandsynligt, at der er mange andre planeter til stede - ikke kun Super-jorde, men Jordagtige planeter, som vi ikke kan opdage, fremhævede Stephane Udry fra Geneve. (ritzau)

Sol med tre planeter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce