Smæk i borgmestermøllen


Smæk i borgmestermøllen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

REGIONALT: Amtsborgmester til eksamen i fynsk uden forberedelse

Carl Holst har gode chancer for at blive borgmester i den kommende syddanske region. Den nuværende amtsborgmester for Sønderjylland forventes at blive Venstres spidskandidat. Men er han godt nok rustet rent sprogligt til at blive borgmester for fynboerne?

Sprogdoktoren har besøgt Carl Holst hjemme i Rødding for at eksaminere ham i fem fynske dialektord.

Trods sine kun 34 år er Holst en dreven taktiker, og han forsøger snedigt at vinde en tænkepause ved at foreslå, at sprogdoktoren kan maile spørgsmålene til amtsgården. Den hopper en lige så rutineret sprogkirurg naturligvis ikke på. Holst skal til eksamen i fynsk uden forberedelsestid.

Det grønne bord

Hvad betyder "lejfig"?

- Det betyder smart. Eller måske lidt snu, svarer amtsborgmesteren.

Svaret er nogenlunde korrekt og godtages. I virkeligheden kan "lejfig" nok slet ikke oversættes præcist til rigsdansk.

Ordbog over det danske sprog fra 1967 forklarer, at "lejfig" er et tillægsord, der sandsynligvis stammer fra hollandsk. Her blev ordet "lijvig" brugt om særligt tykke tobaksblade. I en håndværkerjargon, der bredte sig til Danmark, kom ordet til at betyde "let forarbejdelig" eller "godt lønnet", og det endte med at betyde tiltalende, rar, flink eller god.

Hvorfor ordet "lejfig" er særlig sejlivet på Fyn vides ikke, men vi har jo haft mange tobaksfabrikker. Tilbage til det grønne bord i Rødding.

Hvad betyder "smæk i møllen"?

- Jeg tror, det betyder slag i bolledejen, svarer sønderjyden.

Uha-uha. "Mølle" er naturligvis det fynske ord for "bagdel". Igen forsøger amtsborgmesteren at aflede opmærksomheden ved at fortælle en lang historie om en tidligere fynsk højskolemand, som boede tæt på en BP-benzinstation og troede, at BP betød Brugs-Pedersen.

Hvad betyder "uti'di"?

- Den er nem. Utidig betyder upassende, svarer Holst korrekt.

Hvad betyder "moeni"?

- "Moeni?" Jeg er helt blank, svarer amtsborgmesteren og gætter på "mange".

Vi fynboer ved naturligvis, at moeni er et af de mange fynske hankønsnavneord, der i bestemt form ental ender på "i", og at det betyder "morgenen". Ordet optræder i blandt andet den fynske "nationalsang" af Mads Hansen, "Fo' ajle di små blomster".

En åben kamp

2-2. Kampen mellem Fyn og Sønderjylland er helt åben inden sidste spørgsmål.

Hvad betyder "vårren", som også er et ord fra den fynske nationalsang?

- Jeg kan ikke engang komme med et bud, siger Holst og erkender, at slaget er tabt.

"Vårren" betyder "været".

Hvordan kan du overhovedet drømme om at stille op som borgmester for Fyn, når du ikke kan forstå fynsk?

- Jeg må indrømme, at jeg har et problem. Jeg mødte engang nogle fiskere fra Langeland. Dem kunne jeg heller ikke forstå. Men jeg har en løsning. Jeg vil tale noget mere med min kone," svarer Holst og afslører, at hans kone er fra Dongs Højrup på Sydfyn.

- Og så vil jeg læse nogle fynske aviser. Jeg skal jo også til at skrive nogle debatindlæg i Fyens Stiftstidende, så fynboerne kan lære mig at kende.

Amtsborgmesteren kræver derefter revanche. Nu vil han sende sprogdoktoren fem sønderjyske ord. Dem kigger vi på i en senere konsultation her på bagsiden.

Har du et spørgsmål om sproget? Skriv til Fyens Stiftstiden, Blangstedgårdsvej 4, 5220 Odense SØ, mrk: Sprogdoktoren. Eller send en mail til: sprog@fyens.dk

Smæk i borgmestermøllen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce