Hvemhvadhvor

Læser fra Rudkøbing husker også skålsang, hvor man går hjem fra mosen.

For få dage siden beskriv Annelise Riis Löffler her på siden, hvordan man i hendes familie har sin egen skålsang, hvor omkvædet handler om at gå hjem fra mosen med hul på hosen.

Men hendes familie er ikke ene om sangen. Lulu Oxholm fra Rudkøbing skriver, at dele af sangen også blev sunget i hendes barndomshjem ved festlige lejligheder:

- Den var en del af "Højt på en gren en krage" og blev gentaget efter hvert vers og lød som følger:

Højt på en gren en krage

en to tre fire fem seks syv tommers søm

slå på snuden med en ske,

så du hverken kan høre eller se,

højt på en gren en krage sad.

Nå nå nå, hvad så,

nå nå nå, hvad så,

nå nå nå, hvad så, hvad så, hvad så, hvad så?

Ja, så går vi hjem fra mosen

med hul på hosen, med hul på hosen,

ja, så går vi hjem fra mosen

med hul på hosen og lommen tom.

Kykkeliky lad hønen gå, kykkeliky lad hønen gå,

kykkeliky lad hønen gå-å-å,

Kykkeliky lad hønen gå, kykkeliky lad hønen gå,

kykkeliky lad hønen gå.

Så kom en hæslig jæger ... osv.

Lulu Oxholm slutter sin mail med disse ord:

- Når jeg sidder her og skriver den sælsomme sang ned, forekommer det mig, at min familie måske ikke var rigtig klog. Men melodien er sjov og festlig, og min mor havde den med fra sit barndomshjem i Horsens. Hyggeligt at blive mindet om den.

Men hvor er den fra?

Her på Bagsiden har vi forsøgt at synge "Højt på en gren en krage" med de oxholmske tilføjelser. Ud over at den gamle børnesang i forvejen går i den voksenfjendske 5/4-takt, har vi vanskeligt ved at skifte takt undervejs, så hosen, mosen og hønen danser pænt sammen. Men mon ikke nogle af jer læsere er bedre til det end os?

Vi opfordrer jer derfor til at synge sangen, mens I optager den på mobiltelefonen. Mail jeres klip til: Bagsiden@fyens.dk eller læg det på Bagsidedrengenes facebookside. Vi sender bagsidekrus for de bedste videoklip, som du naturligvis også vil kunne se via fyens.dk/bagsiden de kommende dage ... hvis der kommer nogen.

Bortset fra det er vi jo ikke nået særlig meget længere med at opklare, hvor mose-sangen stammer fra. Kun ved vi nu, at den både har været sunget i Odense og i Horsens.

Ved du noget om sangen? Mail til hhh@fyens.dk

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.

Mere om emnet

Se alle
Hvemhvadhvor: Skålsang med ondt i nakken

Hvemhvadhvor: Skålsang med ondt i nakken

Hvemhvadhvor: Kender du denne skålsang?

Hvemhvadhvor: Kender du denne skålsang?