RoboBoss: Fynsk opfindelse gør chefen overflødig

RoboBoss (tv.) kan udføre simple chefopgaver som at hilse på fine gæster. Foto: Stephane de Sakutin/Reutes/Scanpix

RoboBoss: Fynsk opfindelse gør chefen overflødig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Odenseansk robotfirma har udviklet en robot, der er lige til at indsætte på ledelses­gangen og træffe beslutninger fra dag 1

Det hvide plastichoved er lagt på skrå, og dioderne i øjen­hulerne lyser varmt gult, mens stemmeenheden med kun et lille strøg af syntetisk tale siger:

- Jeg er ... ked af det ... Ole ... men på grund af konjunkturerne er vi ... nødt til at give slip på ... dig. Du er ... fyret.

Vi er på besøg i udviklingsafdelingen hos Synth­Management, en del af den succesrige odenseanske robotklynge. Firmaets grundlægger, Mathias Fuchs, har udviklet ledelsesrobotten RoboBoss, der er designet til at overtage hjørnekontorerne i danske virksomheder.

Dårlige chefer

- Automatiseringen overflødiggjorde industriarbejderne. Nu tales der om, at den næste generation af robotter vil kunne udføre rutineopgaver inden for sygepleje og satirejournalistik. Men med RoboBoss har vi sprunget en generation over, da den kan overtage chefens opgaver, siger Mathias Fuchs, der fik idéen fra sin første chef.

- En de ældre kolleger brokkede sig en dag over, at man lige så godt kunne sætte en maskine til at være chef. Og jeg tænkte: Ja, hvorfor ikke?

Fyring eller 18 huller

RoboBoss 1.0 kan med en smule programmering sættes ind i de fleste brancher. Med få daglige input fra regnskabsafdelingen udstikker den kursen for virksomheden og træffer beslutninger.

Robottens arbejdsfelt er reduceret til to funktioner: Når regnskabet er dårligt, iværksætter den fyringsrunde med begrundelser som "Det er konjunkturen" eller "Markedet har ændret sig".

Går det derimod godt, meddeler den sekretæren, at den tager på golf­banen og går så i dvale.

Forhastede beslutninger

RoboBoss spås en lys fremtid.

- SynthManagement har fundet deres egen niche med robotchefen, som er en god idé, da chefer ofte vejer meget tungt på lønbudgettet, siger Robert Alumann fra SDU­Robotics. Han vurderer, at chef­robotten vil være en gevinst i de fleste virksomheder.

- En leder er jo også en slags menneske, og han eller hun kan tit lade temperamentet løbe af med sig og træffe forhastede beslutninger. Det vil chefrobotten aldrig gøre, siger Robert Alumann.

RoboBoss 1.0 ventes på markedet i begyndelsen af 2017. Den største udfordring har været al den mad, som ledere indtager på deres hyppige frokostmøder. Men det problem har Mathias Fuchs fundet en løsning på:

- RoboBoss omdanner maden til energi, så et dagligt frokostmøde erstatter opladning af batterierne.

RoboBoss: Fynsk opfindelse gør chefen overflødig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce