Syddansk Erhvervskoles dristige bortskaffelse af skulptur vækker beundring blandt organiserede cykel- og kobbertyvebander fra Østeuropa.

Syddansk Erhvervsskole i Odense har få fans for tiden, efter at det fredag kom frem, at skolens ledelse beordrede at få et kunstværk af den kendte kunstner Ingvar Cronhammar skåret op og fjernet. I visse kredse vækker skoleledelsens handlekraft dog beundring.

- Tænk sig at køre ind midt i en af Danmarks største byer ved højlys dag og skære en markant genstand i bybilledet i stykker for så at køre det væk - det er så dristigt og så veludført, at vi må erkende, at vi ikke når dem til sokkeholderne, siger Mihai Cosmin.

Som leder af en stor tyvebande, der flere gange har været på togt i Danmark, kender han udmærket til besværlighederne med at undgå myndighederne og offentlighedens opmærksomhed.

En svær opgave

- Forestil dig, hvor svært det er bare at fjerne 20 cykler fra banegården i Nyborg, uden at nogen lægger mærke til det. Vi har mange, mange gange også måttet opgive at stjæle kobber fra togbanerne, fordi almindelige borgere har undret sig og tilkaldt politiet. Og så iværksætter denne skoleledelse en aktion, hvor de sender folk ind i byen og bare begynder at skære det der - var det et kunstværk, du kaldte det? - op.

Broken News har samlet rumænske Mihai Cosmin og bulgarske Aleksendar Borisov, der driver en konkurrerende bande, for at høre deres mening om Syddansk Erhvervsskoles håndtering af Cronhammar- skulpturen "Camp Fire", som indtil torsdag stod på Munke Mose ­Allé i Odense.

Dristigt og udbytterigt

Cosmin og Borisov betragter med kenderminer billederne af H.J. Hansens medarbejdere, der hurtigt og effektivt får skåret Cronhammar-skulpturen i mindre og mere transportable stykker.

De to erfarne tyve er tydeligt imponerede.

- Jamen, det er selvfølgelig værdien af skrottet, men ikke mindst dristigheden, der aftvinger respekt. Altså, hvis sagen får nogen konsekvenser for folkene fra den skole, der planlagde "bortskaffelsen", kan de altid få arbejde hos mig. Folk, der på den måde tænker ud af boksen, er der altid plads til i vores branche, siger Aleksandar Borisov.

  • fyens.dk