Pluto får oprejsning

Sådan ser de ud, de to plutoider. Til venstre Pluto med sine tre måner og til højre Eris med sin enlige måne. Indtil videre må vi nøjes med disse billeder optaget fra Jorden, men når rumsonden New Horizon i 2015 passerer Pluto, skulle vi gerne få ny viden om plutoiderne.
Foto: Den Internationale Astronomiske Union

Pluto får oprejsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tidligere planet lægger navn til ny type himmellegemer: Plutoider

På et møde i Oslo har den internationale astronomiske union (IAU) i denne uge besluttet, at dværgplaneter længere ude end Neptun for fremtiden skal kaldes plutoider.

Det sker præcis to år efter, at unionen under stor ballade fratog Pluto den status som planet, den ellers havde haft siden den blev opdaget i 1930.

Men i 2003 opdagede astronomer et nyt objekt ude i Plutos nabolag, der kaldes Kuiperbæltet og befinder sig 30 gange længere væk fra Solen end Jorden gør.

Objektet fik navnet Eris og viste sig at være 27 procent større end Pluto. Så fik man et problem. For enten skulle Eris accepteres som planet eller man skulle opfinde en ny kategori.

For ikke at skulle ændre i alle astronomiske opslagsværker, hvergang der i fremtiden bliver opdaget et nyt himmellegeme ude omkring Pluto, valgte man at reducere solsystemet fra ni til otte planeter og opfinde en ny kategori.

Der kan være flere

Ceres (som kredser mellem Mars og Jupiter) blev sammen med Pluto og Eris døbt dværgplaneter. Men mens astronomerne i dag er næsten sikre på, at Ceres er den eneste dværgplanet af sin type, kan det sagtens tænkes, at der opdages nye objekter ude ved Pluto. Derfor har astronomisammenslutningen besluttet, at de dværgplaneter, der befinder sig længere ude end Neptun skal have deres egen undergruppe, og som en slags hyldest til Pluto bliver de altså døbt plutoider.

Selv om Pluto ikke er den største plutoide, kan den prale af at have flest måner, nemlig tre: Charon, Hyrda og Nis. Eris har kun én måne, Dysnomia.

Og for lige at opsummere, så består solsystemet for tiden af: Otte planeter, to plutoider, én dværgplanet og én sol. Hertil kommer de kometer, der af og til gæster os, et utal af underligt formede asteroider samt talrige måner, hvoraf kun én hedder Månen, nemlig vores. Og den er forresten også større end Pluto.

beslutningen

Læs mere om plutoider og dværgplaneter og bøvlet med at finde på navne på Den Internationale Astronomiske Unions hjemmeside: www.iau.org.

Pluto får oprejsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce