Ny bog

Sprogdoktorens grundbog i fynsk i ny version opdateret med sommerens brunsvigersafari.

I 1928 lancerede Dampmøllen Victoria i Odense hvedemelmærket Amo - en forkortelse af Amerikansk Mel i Odense. På melpakkerne var der opskrifter, og en af dem var på "fynsk brunsviger".

Sandsynligvis er det derfor, at brunsvigeren i dag opfattes som en fynsk nationalret.

Dén historie - og mange andre - kan man læse i "Fynsk så det synger - nu med brunsviger", en ny udgave af den moderne guide til den fynske dialekt skrevet af Anders W. Berthelsen, der af Bagsidens læsere kendes som Sprogdoktoren og ve' si'n a' driver lidt lokalpolitik i Odense.

Brunsvigersafarien

Første udgave af bogen om fynsk dialekt udkom i fjor i 2400 eksemplarer. Den er udsolgt, og derfor kommer bogen nu i en ny, revideret udgave med 16 ekstra sider.

Et helt nyt kapitel er tilegnet fynboernes nationalkage og er et resultat af sommerens brunsvigersafari på Bagsiden.

Her opsøgte sprogdoktoren blandt andet den tyske by Braunschweig, den fynske familie Brunsvig og de mytiske egne omkring Brylle, for at u'forske brunsvigerens kilder.

HCA og det blø'e d

Bogen er fyldt u' med bagsidelæsernes egne eksempler på fynske ord og vendinger. Vi får forklaringen på, at fynboer kalder numsen for en mølle og hvorfor fynboer siger ma, gla og bloba.

Samt historien om, hvordan den mest kendte fynske forfatter, H.C. Andersen, hele sit liv kæmpede med sin fynske dialekt, så han skrev, at "alle Personerne døe" og om "netagelsen af Korset".

"Fynsk så det synger - nu med brunsviger" er rigt illustreret af bagsidetegner Gert Ejton. Bogen kan købes fra Forlaget Skulkenborg, og 249 kroner er vejle'ende u'salgspris.

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.