Nationskonkurrencen


Nationskonkurrencen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grækenland vandt OL i Dopjing 2008.
I alt 63 atleter opfyldte de tre kriterier for at være med til OL i Dopjing 2008:
1. Atleten skal være udtaget til OL i Beijing
2. Atletens deltagelse skal være afbrudt før, under eller efter legene.
3. Årsagen skal være doping.
Jo længere inde i OL, jo fornemmere placering.
Ved samme antal atleter tæller hest før medaljer uanset antal.

1. Grækenland (16)

Roning:
Yannis Tsamis, regerende europameter i dobbeltsculler blev 9. juni testet positiv for et middel mod hårtab. Det er ikke i sig selv præstationsfremmende, men bruges til at sløre ulovlige stoffer og er derfor på dopinglisten over forbudte stoffer. 22-årige Tsamis gik til bekendelse og blev herefter smidt af det græske OL-hold. 
Svømning
Yiannis Drymonakos,
europamester i 200 m butterfly og verdens næstbedste tid i år, blev i maj testet postiv for et anabolsk steorid og smidt ud af OL-truppen.
Atletik
Tassos Gousis,
200 m-løber. Bortvist fra OL på åbningsdagen, 8. august, fordi han blev testet positiv for methyltrienolon, et populært muskelopbyggende middel i Grækenland.
Fani Chalkia, regerende Ol-mester i 400 m hæk blev lørdag den 16. august sendt hjem fra Beijing uden at have været i aktion. Den 29-årige løber skulle have løbet indledende heat dagen efter, men blev fældet af en positiv test for anabolske steroider, taget ved et stævne i Japan op til OL. Fjerde officielle dopingatlet ved OL i 2008.
Katerina Thanou, fik to års karantæne, da hun i 2004 i Athen udeblev fra dopingkontrol (angiveligt på grund af en motorcykelulykke). Syv dage før OL i Beijing erklærede hun, at hun stillede op for Grækenland på 100, men hendes navn optræder ikke på nogen af de 10 startlister. Katerina Thanou er ikke blevet taget i doping, men hendes deltagelse er blevet afbrudt, og årsagen er den gamle dopingsag, så hun opfylder alle tre kriterier. Velkommen på listen.
Vægtløftning:
11 ud af 14 deltagere på det græske landshold i vægtløftning dumpede 4. april ved en dopingtest. De fik to års karantæne og mistede en ellers sikker billet til OL i Beijing.

2. Bulgarien (14)

Vægtløftning:
Hele det bulgarske landshold i vægtløftning blev 27. juni trukket fra OL-truppen, fordi 11 af dem dumpede i en dopingtest under en træningslejr, hvor de forberedte sig til OL. De blev testet positive for det anabolske steroid methanedienon. Den bulgarske olympiske komité forsøgte til det sidste at sende et reservehold af sted, men ingen bulgarere figurerede på startlisterne ved de olympiske vægtløfterkonkurrencer. Selv om kun 11 var dopet, kostede forseelsen OL-deltagelse for alle 13, der dermed opfylder vores tre kriterier. Tre af de afslørede er kvinder og otte er mænd. Blandt dem finder vi medaljehåbet Ivan Stoitsov, som vandt to gange guld ved VM i 2007 og Velichko Chokalov, som vandt bronze ved OL i Athen 2004.
Atletik:
Daniela Yordanova, 1500 m-løber, var lige ved at flyve til Beijing, da hun blev trukket fra legene på grund af en positiv test for testosteron taget ved et stævne i juni. 32-årige Yordanova vandt bronze på 1500 m ved EM i 2006.

3. Rusland (11)

Atletik:
Roman Usov, 3000 m forhindring, Ruslands næstbedste forhindringsløber og medaljekandidat testet positiv for Carphedon ved en konkurrence for en måned siden og udelukket fra OL 9. august.
Yelena Soboleva, favorit på 800 m og 1500 m, udelukket en uge før OL på grund af mistænkelige urinprøver.
Tatyana Tomashova, dobbelt verdensmester på 1500 meter - og mester i mistænkelige urinprøver.
Yulia Fomenko, 5000 og 10.000 m, mistænkelige urinprøver.
Svetlana Cherkasova, 5000 og 10.000 m, mistænkelige urinprøver.
Olga Yegorova, 5000 og 10.000 m, mistænkelige urinprøver.
Gulfiya Khanafeyeva, hammerkaster, satte verdensrekord i hammerkast i 2006, men afleverede urinprøver fra en anden kvinde.
Darya Pischalnikova, diskoskaster, mistænkelige urinprøver.
Vladimir Kanaikin, kapgænger, guldfavorit på 20 km, testet positiv for epo sammen med to andre russiske kapgængere. Men de var ikke udtaget til OL i Beijing, og tæller derfor ikke med i regnskabet.
Valery Borchin, kapgænger, testet positiv for epo 5. august og smidt af det russiske OL-hold.
Cykling:
Vladimir Gusev, afsløret i uregelmæssigheder af den danske dopingekspert Rasmus Damsgaard, som tester cykelholdet Astana. Herefter blev Gusevs kontrakt annuleret og hans OL-billet trukket tilbage.

4. Italien (4) OPDATERET 29.4.2009

Cykling
SENESTE:
Davide Rebellin, sølvvinder ved OL i Beijing blev 29.april 2009 officielt frataget sin medalje, da han blev testet positiv for det epo-lignende stof cera.
Marta Bastianelli, som i 2007 vandt VM i landevejsløb, blev 28. juli. smidt af det italienske OL-hold på grund af en verserende dopingsag. Hun blev i juli testet positiv for et forbudt stof under U 23-VM i Norditalien.
Emanuele Sella, suspenderet af den italienske olympiske komite efter en positiv test for ikke oplyst præparat. Indrømmede misbruget tre dage senere. Sella vandt tre etaper i årets Giro d'Italia.
Fægtning
Andrea Baldini, 22-årig fægter, som to år i træk har vundet sølv ved VM i fægtning, blev ved EM i Ukraine i juli testet positiv for et ulovligt slankemiddel. 7. august besluttede den italienske olympiske antidopingkomite at smide ham ud af landets OL-trup.

5. Ukraine (2 + 1 sølvmedalje)

Atletik:
Ljudmila Blonska
blev OL's femte officielle dopingatlet. 21. august blev det offentliggjort, at den 30-årige ukrainer som vandt sølv i syvkamp og var finalist i længdespring, havde afleveret en positiv A-prøve. Hun blev i 2003 dømt for brug af det forbudte stof stanozolol, så vi gætter på, at hun er faldet tilbage til gamle vaner og har brugt samme stof.
Vægtløftning:
Igor Razoronov, som blev nr. seks i 105 kg-klassen blev lørdag smidt ud af OL efter en positiv test for nandrolon, en anabolsk steroid. Han er den sjette officielle dopingatlet i Beijing.

6. Kina (2)

Brydning:
Luo Meng testet positiv for brug af ulovligt slankemiddel. Udelukket 42 dage før legene.
Svømning:
Ouyang Kunpeng, rygsvømmer og medaljehåb, testet positiv for Clenbuterol - anabolske steroider. Udelukket 27. juni, 42 dage før legene, og idømt livsvarig karantæne sammen med sin træner, Feng Shangbao.

7. Norge (1 + hest + bronzemedalje)

Ridning:
Tony Andre Hansen
, vandt bronze i ridebanespringningens holdkonkurrence. 22. august blev det imidlertid afsløret, at hans hest, Camiro, havde været dopet med det muskelafslappende middel Capsaicin. Hele ekvipagen blev suspenderet og medaljen frataget Norge.

8. Brasilien (1 + en hest)

Ridning:
Bernardo Alves blev 22. august suspenderet med tilbagevirkende kraft fra holdkonkurrencen i ridebanespringning, fordi hans hest, Chupa Chup, blev testet positiv for det muskelafslappende middel Capsaicin ved samme test som tre andre heste.

9. Irland (1 + en hest)

Ridning:
Denis Lynch blev 22. august suspenderet med tilbagevirkende kraft fra holdkonkurrencen i ridebanespringning, fordi hans hest, Latinus, blev testet positiv for det muskelafslappende middel Capsaicin ved samme test som tre andre heste.

10. Tyskland (1 + en hest)

Ridning:
Christian Ahlmann blev 22. august suspenderet med tilbagevirkende kraft fra holdkonkurrencen i ridebanespringning, fordi hans hest, Cöster, blev testet positiv for det muskelafslappende middel Capsaicin ved samme test som tre andre heste.

11. Nordkorea (1 + sølv + bronze)

Skydning:
Kim Jong-su vandt sølv i 50 meter pistol og bronze i 10 meter pistol. Men begge medaljer blev 15. august frataget ham, da han blev afsløret i at have dulmet nerverne med betablokkeren Propanolol, der også kendes fra dopinggolf. Med to olympiske medaljer tæller denne atlet højt på listen.
Anden officielle dopingatlet ved OL i 2008.
Første medaljevinder fældet for doping ved OL i 2008.

12. Kenya (1)

Atletik:
Elizabeth Muthoka, Kenyas eneste kvindelige deltager i sprint, vandt i juni det nationale mesterskab på 400 m i tiden 51.53 og kvalificerede sig til OL. Ved samme mesterskab blev hun imidlertid testet for doping og resultatet blev offentliggjort i Beijing 23. august, hvor en official fra Kenya meddelte, at løberen var blevet bortvist fra OL-truppen. På grund af det sene tidspunkt rangerer Muthoka højt ved OL i Dopjing.

13. Vietnam (1)

Gymnastik:
Thi Ngan Thuong Do blev sidst i kvindernes øvelse på gulv, men genvandt hæderen, da hun blev testet positiv for Furosemid, et forbudt stof, der bruges til at sløre andre former for doping og derfor automatisk udløser en dopingdom. Smidt ud 15. august.
Tredje officielle dopingatlet ved OL i 2008.

14. Indien (1)

Vægtløftning:
Monika Devi. Den 28-årige vægtløfter rangeres højt på denne liste på grund af de spektakulære omstændigheder. Devi var Indiens eneste vægtløfter udtaget til OL, og det på trods af, at hun ved udtagelsesmesterskaberne ikke engang var den bedste. Engelsksprogede indiske aviser antyder, at hun er blevet uskyldigt ofret i en intern magtkamp mellem indiske sportsorganisationer. I første omgang blev hun afsløret som dopingsynder to dage før OL og taget af Indiens OL-hold. Herefter rejste der sig voldsomme protester i hendes hjemegn og politiet måtte bruge tåregas mod hundredvis af demonstranter, der krævede hende genindsat på holdet. Så blev hun pludselig frikendt for alle dopinganklager og var parat til at flyve til Beijing. Men den indiske olympiske komité nægtede hende alligevel at deltage ved OL og så kunne hun intet gøre. Monika Devi kunne måske have skaffet Indien den anden medalje ved dette OL, men hun kom aldrig på podiet og i stedet vandt kineseren Liu Chungong, som undervejs satte fem OL- og verdensrekorder.

15. Spanien (1)

Cykling:
Maria Isabelle (Maribel) Moreno testet positiv for epo. Den 27-årige rytter blev sendt hjem under legene, 11. august. Første officielle dopingatlet ved legene i 2008.

16. Taiwan (1)

Baseball
Chang Tai-shan, infielder på Taiwans eneste medaljehåb - baseballholdet. Før OL blev han testet positiv for et ulovligt stof, og forsvarede sig helt frem til 13. august, hvor han endegyldigt blev sat af holdet. Chang Tai-shan bedyrede sin uskyld og sagde, at han har været gift i ni år uden at få børn. Inden OL havde han derfor taget et såkaldt fertilitetspræparat, der skulle sætte gang i familieforøgelsen. Hvorfor han ikke lige kunne vente til efter OL, kunne han ikke svare på, og nu er han måske oven i købet medvirkende årsag til, at baseball bliver taget af det olympiske program igen, fordi IOC er træt af de mange dopingsager i sporten.

17. Jamaica (1)

Atletik:
Julien Dunkley, 100 m-løber, testet positiv for doping ved stævne før legene. Udelukket 5. august, tre dage før åbningshøjtideligheden.

18. USA (1)

Svømning:
Jessica Hardy, der havde kvalificeret sig til Ol i 100 m bryst og 50 m fri, dumpede i en dopingtest taget ved netop dette udtagelsesstævne i juli. 2. august var resultatet af testen klar, og hun blev smidt af OL-holdet.

19. Danmark (1)

Cykling:
Peter Riis Andersen testet positiv for epo og udelukket fra OL 28. juli. Han blev nr. 18 i mountainbike ved OL i 2004.

20. Rumænien (1)

Atletik:
Liliana Popescu, 800 m og 1500 m-løber blev 9. juli hevet af det rumænske OL-hold efter en positiv dopingtest for et ikke navngivet ulovligt stof. Testen blev foretaget 29. maj ved et stævne i Algier. 26-årige Popescu har løbet på verdens hurtigste 1500 m-tid i år, og var et af Rumæniens største medaljehåb.

21. Slovenien (1)

Atletik:
Maraton: Helena Javornik. Den 42-årige distanceløber, som har nationale rekorder på stort set alle distancer fra 3000 meter og opefter blev allerede i maj testet positiv for brug af EPO. På trods heraf kvalificerede hun sig til OL i Beijing og optråder på deltagerlisten for Slovenien. Men på et eller andet tidpunkt må de slovenske OL-folk have fået kolde fødder, for Javornik kom aldrig til start på maraton. Eftersom både A- og B-prøve fra atleten viste tydelige tegn på EPO kan der ikke herske tvivl om årsagen til hendes udebleven.

BOBLERLISTEN

Her er de kandidater, der er på vej til at opnå hæder i OL i Dopjing:

Bulgarien:
Volleyball: Plamen Konstantinov, kaptajnen på Bulgariens volleyballhold blev 13. august sendt hjem fra Beijing på grund af en blodprøve med "værdier, der ligger i den øvre ende af det tilladte". Præsidenten for det bulgarske antidopingagentur rettede skarp kritik af beslutningen om at tvinge Plamen Konstantinov hjem fra legene udelukkende på baggrund af dopingmistanke. Men det bulgarske volleyballforbund ville ikke løbe den mindste risiko og holdt Konstantinov væk fra den første kamp. Han dukkede imidlertid op til de to sidste kampe og fik dermed ikke sin deltagelse afbrudt... men det lugter lidt, som informationsmedarbejder Kasper Lindberg fra Dansk Volleyball Forbund 22. august udtalte til Bagsiden. Vi sætter derfor volleykaptajnen på boblerlisten.

Grækenland: Kort inden OL i Beijing blev hele 11 græske vægtløftere udelukket på grund af doping. Vi venter stadig på den endelige afgørelse, og i skrivende stund vides det ikke, hvor mange af dem, der skulle have været med til OL, men 11 ud af 14 landsholdsvægtløfere blev i april testet positive. Efterfølgende forsøgte det græske vægtløfterforbund sig med en historie om, at den kinesiske producent af et kosttilskud ikke havde deklareret det ordentligt, og at det indeholdt stoffer, der slog ud i en dopingtest. Vi husker, at Grækenland har stolte traditioner inden for doping.
Men var de udtaget og dermed kvalificeret til OL i Dopjing? Mail til Bagsiden@fyens.dk, hvis du kender svaret.

Kina: Kapgængeren Song Hongjuan blev 11. juli suspenderet fra al konkurrence frem til 2012, fordi hun dumpede i en uanmeldt dopingtest,. Hun blev testet positiv for epo allerede 24. februar i år, men myndighederne ventede til en måned før OL, før de slog til.  Song Hongjuan blev nr. 14 på kvinderens 20 km kapgang ved OL i Athen 2004. Vi ved endnu ikke, om Kina havde nået at udtage hende til OL, inden hun blev bortvist. Hvis nogen af læserne ved det, bedes de maile det til: Bagsiden@fyens.dk. Så vi kan få den sag afgjort.

Irland: Andrew Bree, svømmer, har kvalificeret sig til OL i Beijing i 200 m brystsvømning, men dumpede 3. april i en dopingtest. Andrew Bree havde efter eget udsagt anvendt en amerikansk Vicks-inhallator. Et udmærket kneb, som tilbage i 2002 sikrede skiløberen Alain Baxter en tre måneders karantæne. Den amerikanske udgave af Vicks-inhallatoren indeholder nemlig stoffet levmethamfetamin, som er på dopinglisten. Man kan spørge sig selv, hvorfor Andrew Bree så ikke bare brugte den europæiske udgave, der ikke indeholder forbudte stoffer. Men han ville åbenbart sikre sig den første nominering til OL i Dopjing. Sagen afventer resultat af B-test. Ved nogen blandt læserne, om han var udtaget, og hvad resultatet blev? Mail til: Bagsiden@fyens.dk

Snublerlisten

OL i Dopjing-kandidater, der snublede inden legene

DANMARK (1)
Michael Rasmussen. Var stensikker på at blive udtaget til OL, da han satsede forkert og valgte at blive tour de france mester i doping i stedet. Ærgerligt, ærgerligt, ærgerligt. Michael Rasmussen nåede ikke at blive udtaget til OL og kan derfor kun optræde på snublelisten.

KINA (2)
Wang Hongi. Kinas asiatiske mester i triatlon ville have været en oplagt kandidat til at vinde dopingguld på hjemmebane. Desværre toppede hendes formkurve alt for tidligt, idet hun blev knaldet ved en dopingtest i oktober 2007. Den stærke kineser havde brugt anabolske steroider og har nu karantæne frem til 2009. Hun kan derfor ikke repræsentere værtslandet og må nøjøes med en snubleplads.

Sun Yingjie - 10.000 m løber og sølvvinder ved Kinas Nationale Lege i 2005. Har måttet aflevere sin sølvmedalje og kommer næppe til Beijing.

USA (1)
Justin Gatlin, der er regerende OL-mester i 100 m, havde udsigt til at følge i legendariske Ben Johnsons fodspor og måske blive snuppet for doping i selveste mændenes 100 meterfinale. Det ville have været et værdigt højdepunkt for løberen, der har sat adskillige verdensrekorder. Men han får først lov til at løbe igen fra 24. maj 2010. Justin Gatlin blev testet positiv for testoteron ved et stævne i 2006. Det var hans anden positive test, og han skulle faktisk have haft livslang karantæne. Men slap med fire år. Justin Gatlin havde ikke løbet konkurrencer siden han vandt det amerikanske mesterskab i 2006. Og nu får vi altså ikke denne store dopingatlet at se ved OL i Dopjing. Ærgerligt. Ærgerligt.

Myanmar (2)
Thant Zin Hnin. Burma er ikke kendt for store atleter, men vi nå fremhæve Thant Zin Hnin, som ved VM i vægtløftning i Thailand i september 2007 lagde op til OL i Dopjing, men blev afsløret i at hælde en anden persons urin over i kontrolbeholderen. Nu kommer han ikke til OL.

That Pan Yar. Ved samme stævne flygtede bronzevinderen i kvinderens 69 kilo-klasse, That Pan Yar, da hun skulle til dopingkontrol. Hun er ikke set ved stævner siden og dukker nok heller ikke op i Beijing. Trist.

Kasakhstan (1)
Muchit Usenbajevs blev snuppet på fersk gerning i at hælde en anden persons urin over i kontrolbeholderen ved VM i Vægtløftning i Thailand i september 2007. Han kommer ikke til OL.

Albanien (3)
Tre ikke navngivne vægtløftere blev udelukket fra VM i september 2007. De blev testet positive før konkurrencen og idømt to års karantæne. Vi ses i 2012.

Canada (1)
Genevieve Jeanson indrømmede i efteråret 2007, at hun i 10 år har taget epo, første gang som 16-årig. Hun er tidligere canadisk mester i landevejscykling, og det er tvivlsomt, om hun overhovedet ville have kvalificeret sig til OL i Beijing. Men vi lader tvivlen komme hende og det stolte ahornflag til gode.

Frankrig (1)
Naman Keita. OL-bronzevinderen i 400 m hæk fra Athen, Naman Keita, blev efter VM i Osaka i 2007 testet positiv for testosteron. Hun står til to års karantæne og det skulle undre meget, om hun dukker op i Beijing.

Brasilien (1)
Rogerio Karfulkenstein (fantastisk navn) sneg sig uden om en dopingtest ved et svømmestævne i december 2007. Han har siden trukket sig fra sport, men var Brasiliens bedste bud på en brystsvømmer ved OL i Dopjing, efter at Rebeca Gusmao i fjor blev knaldet for testestoron efter at have vundet fuld i 50 og 100 m fri ved de Panamarikanske Lege i Rio. Hun måtte aflevere sine medaljer og kommer ikke til OL i Dopjing, men var heller ikke udtaget.

Rusland (3)
Vladimir Varfolomeev, Dennis Moissev og Svetlana Fedorova.
Russerne lurerede på den helt store OL-chance, da tre roere blev smidt ud ved VM i München 2007 på grund af overtrædelse af dopingreglerne.
Det er jo som bekendt Kina, der er indehaver af doping-OL rekorden med de mange roere, der trak sig med mystiske begrundelser ved OL i Sydney. Kunne russerne have slået dem på hjemmebane? Det får vi aldrig at vide. De tre roere har fået hver to års karantæne og Rusland risikerer at blive helt udelukket fra rosporten i fire år, fordi fire andre russere inden for et år har været involveret i doping. Vi mener, at det ligner et forpurret angreb på Kinas Ol-rekord. Ærgerligt for russerne og et stort tab for OL i Dopjing.

Danmark (4)
Fire medlemmer af motorsportsklubben Bandidos blev 14. januar anholdt efter indbruddet hos Novo Nordisk, hvor der blev stjålet 60.000 ampuller til en værdi af 90 mio. kroner med væksthormoner. Vi ved ikke, hvilken idrætsgren de fire motorsportsfolk planlagde at deltage i, men ærgerligt er det, at de ikke fik lov at svinge de danske farver ved OL i Dopjing. Hvad kunne det ikke være blevet til med så mange ampuller?

Nationskonkurrencen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce