Rummet

Ja, der bliver stjerneskud i weekenden. Nej, det bliver ikke den største sværm i historien.

På de sociale medier har der spredt sig en historie om, at meteorsværmen Perseiderne i weekenden vil udløse det største festfyrværkeri i menneskehedens historie. Så voldsomt bliver det, at man vil kunne se stjerneskud ved højlys dag.

Men bare rolig. Det er kun et rygte, der som den berømte fjer i eventyret er blevet sendt videre og videre og er vokset lidt for hver gang.

Godt nok kommer der stjerneskud i weekenden, men antallet er meget langt fra de største sværme, man har kendt til. Det bliver ikke engang blandt de senere års største, og stjerneskuddene kan endda blive sværere at se end normalt, lyder det fra den amerikanske rumorganisation Nasa, der har følt sig kaldet til at aflive rygtet. 

150 stjerneskud i timen

- For det første når sværmen Perseidene aldrig "storm-niveau", det vil sige tusinder af meteorer i timen. I bedste fald varierer antallet fra de normale 80-100 i timen til et par hundrede, siger Bill Cooke, der er chef for Nasas Meteor Environment Office, i en pressemeddelelse.

- Den bedste præstation af Perseiderne, som vi kender til, fandt sted i 1993 og toppede med 300 meteorer i timen. I fjor så vi også et udbrud med lidt over 200 meteorer i timen, fortsætter Bill Cooke.

Han forventer, at vi i år vil kunne se op mod 150 stjerneskud i timen. Måske. For Månen er næsten fuld og dens blændende lys vil skjule de svageste stjerneskud.

 

Jordens undergang i 1833

Perseiderne er en årligt tilbagevendende meteorregn i august. Den opstår, når Jorden på sin vej rundt om Solen passerer støvrester fra kometen Swift-Tuttle. De små meteorstumper, nogle kun på størrelse med sandkorn, kan ses som lysende streger på nattehimlen, når de med høj fart bremses af Jordens atmosfære.

Lørdag den 12. august om aftenen befinder Jorden sig i det mest "støvede" område. Natten mellem fredag og lørdag og natten mellem lørdag og søndag vil der være flest stjerneskud.

Men ikke så mange som 12. november 1833, da en anden årlig meteorsværm, Leoniderne, udløste titusindvis af stjerneskud i timen og lyste himlen op, så folk på den nordlige halvkugle oplevede det som dagslys og mange troede, at Jordens undergang var nær. Alene i USA talte man over 240.000 stjerneskud.

Så stort bliver det ikke denne gang. Men med lidt tålmodighed, en liggestol og en skyfri himmel, kan det blive et flot syn alligevel.

Er du i Odense, kan du tage ud på Stige Ø kl. 22. hvor de fynske amatørastronomer inviterer til stjerneskudskiggeri.

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.