Mysteriet om de blå roser


Mysteriet om de blå roser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FARVELÆRE: Historien om hvad der sker, når japanere splejser blå roser midt i en blomstringstid
I lørdags bragte Bagsiden en nyhed om, at det endelig er lykkedes japanerne at skabe en blå rose - godt nok ved gensplejsning, men alligevel. Og dårligt havde Bagsidepigerne forestillet sig en hel buket af de blå leveret på bryllupsdagen, før telefonen ringede.

Det var Edith Firlings fra Odense, der egentlig bare lige ville gøre opmærksom på, at hun og manden da havde en

ret blå rose blomstrende lige derude i deres have.

Såhh, hvorfor japanere skulle investere så meget i at skabe en rose som allerede eksisterede, kunne de egentlig ikke forstå.

- Rosen hedder Weissenblau og er 150 år gammel. Og vi købte den jo af Såderup Planteskole sådan cirka tilbage i 50'erne, husker Edith Firlings.

Bagsidepigerne sendte selvfølgelig straks avisens (eneste) Bagsidepigefotograf af sted for at forevige sensationen.

Og Bagsidepigefotografen kom ganske rigtigt hjem med et billede af en rimelig blå rose - ja, faktisk af en hel busk fuld af blå blomster.

Og nu er det ikke fordi, vi mistænker Edith eller andre for at have puttet blå blåbærfrugtfarve i substralen. Men nu ved vi tilfældigvis her på Bagsiden, at japanerne ikke er sådan at spøge med - især ikke, når de nu har brugt 150 millioner kroner og 14 års forskning på at fremskaffe en ægte blå rose..., så vi satte os for at undersøge sagen en lille bitte smule nærmere.

Først faldt spørgsmålet i god jord hos Planteskolen Ellebæk i Odense.

- Der findes masser af blå roser, de har været fremme i mange år. Vi har for eksempel Rhapsody in Blue. Den holder farven blå længe, men ellers kan det knibe med, at de blå roser holder farven - mange af dem falmer ret hurtigt efter blomstringen, afslører Preben Pedersen fra Ellebæk og tilføjer så de (skal det vise sig) magiske ord:

- Men de rigtigt kobolt- eller himmelblå roser skal man lede længe efter.

Bagsidepigerne kiggede en ekstra gang på billedet af Firlings blå roser. Måske var de i virkeligheden mere violfarvede? Og i grundighedens navn ringede vi liiige til formanden for Det Danske Rosenselskab, Peter Jordt.

- Problemet er, at det blå gen ikke findes naturligt. Og når man begynder at lege med farverne, synes jeg ikke længere, rosen er en rigtig rose, siger han og tilføjer filosofisk:

- Og spørgsmålet er vel også, om vi bliver lykkeligere af at have blå roser. Det tror jeg ikke. Men jeg er selv nysgerrig og har tilfældigvis lige købt en Rhapsody in Blue, som er det nærmeste en klar blå farve, vi kommer i naturlige roser.

Ediths Weissenblau-rose kender Jordt udmærket, men navnet betyder violblå, og det er netop, hvad rosen er.

Og på den baggrund ser Bagsidepigerne sig nødsaget til at konkludere, at blå åbenbart ikke bare er blå, og at dét sandsynligvis er årsagen til, at japanerne stadig splejser på en himmelblå rose. (trin)

Mysteriet om de blå roser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce