Misforståelse gik viralt: - Jeg er fissekarlens far

Jægere Havnbjerg SkovFoto: Timo Battefeld

Misforståelse gik viralt: - Jeg er fissekarlens far

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En misforståelse i JydskeVestkysten endte i Ekstra Bladets netavis. Tidligere i denne uge skrev JV om en flok jagtvenner på Nordals. Her blev en jagtfiskal til en jagtfissekarl. Det gik nærmest viralt på nettet - men heldigvis tager jægeren - og hans hustru det med et godt humør. Her er en beretning, en forklaring og en beklagelse fra forfatteren bag - man kan nærmest sige: Fra fissekarlens far.

Bekendelse: Velkommen på forsiden. EB.dk - altså Ekstrabladet - har torsdag en festlig historie, der er blevet til på grund af en fejl i JydskeVestkysten.

I tirsdags skrev avisen over et par sider om en flok gode jagtkammerater på Nordals, der i et halvt hundrede år har mødtes til jagt. Altid første lørdag i november. I den anledning skrev JydskeVestkysten om en af jægerne, der har det tillidshverv at være en jagtfiskal. Altså ikke en jagtfissekarl, sådan som der stod i JydskeVestkysten. Det er Svend Johansen, der er jagtfiskal. En respektabel herre på tæt på de 70 år.

Det er denne signatur, der står bag den kedelige - men dog også - må jeg erkende - ret morsomme fejl. For en fissekarl er en mand, der scorer mange damer. En fiskal er en slags embedsmand, der her under jagten skal sørge for, at alle jagtens regler overholdes. Det blev straks rettet på JV.dk - og dagen efter i JydskeVestkystens trykte udgave med følgende rettelse:

"I JydskeVestkysten tirsdag i en artikel om jagtkammerater på Nordals var der flere gange omtalt en "jagtfissekarl" - det hedder en "jagtfiskal" eller jagt-fiskal. Det har en læser venligt gjort avisen opmærksom på. En fissekarl er en mand, der forfører mange kvinder, mens en fiskal er en slags embedsmand, der - her som jagtfiskal - skal overvåge, at reglerne for en jagt bliver overholdt. Avisen beklager fejlen og håber, at misforståelsen giver anledning til et ekstra grin under jagtfrokosten på Nordals."

Så vidt så godt. Men rettelsen gik nærmest viralt i forfatterens kreds - der for en stor del består af journalister i hele landet. Der kom en del beskeder som "tak for et godt grin" og "Hva' så, din gamle fissekarl. Det er da også meget sjovere end fiskal". Mens jeg torsdag var ude for at købe en ny bil, ville jeg da lige se netaviser. Som så ofte også EB.dk.

"Hannes mand hængt ud som jagt-fissekarl i avis", hedder den store overskrift. Her var historien så udviklet med en kritisk - men dog også ret sjov historie. Her har bladet talt med jagt-fiskalens hustru, Hanne. Hun fortæller, at de bare tager det hele for sjov.

- Min søn går på jagt. Han er ved at overtage det der jagt-fissekarl (ja sådan står der altså), siger hun til EB.dk.

- Jeg synes, det var fint, at journalisten skrev, at det skulle nok blive sjovt, når de skal på jagt igen. Der skal nok falde mange gode bemærkninger om det, siger Hanne Johansen til EB.dk.

Udsnit af den oprindelige reportage bragt i tirsdags i JyskeVestkysten.
Udsnit af den oprindelige reportage bragt i tirsdags i JyskeVestkysten.

Undskyld, Svend fiskal

Det har ikke været JydskeVestkystens hensigt at hænge jægeren ud. Tværtimod. Heldigvis er jægeren og hustruen velsignet med en veludviklet humoristisk sans som så mange alsingere er. Men alvorligt talt:

Jeg kender udmærket udtrykket fissekarl. Det er bestemt ikke noget at skamme sig over at være en scorekarl - i min verden. I særdeleshed når man nærmer sig de 70 år. Det aftvinger nærmest respekt i en maskulin kreds.

Sådan en kreds var vi - på Nordals forleden. En flok jægere og mig, og der blev talt om striptease - og tonen var i det hele taget - lad os bare kalde den bramfri. Så jeg studsede ikke et øjeblik over, at en af kammeraterne blev kaldt for en fissekarl. Jeg anede jo - tydeligvis - ikke, at der var noget, der hed fiskal. Det ved jeg nu. Og glemmer det sandsynligvis aldrig.

Fiskal er et kendt begreb blandt jægere. Men, hånden på hjertet: Mon ikke de færreste danskere - selv journalister i København - kender det ord? I hvert fald før i dag. Det her er vel blandt de måske fem største sprogbøffer, jeg har lavet. Men når jeg har skrevet vel 25.000 små og store artikler i tidens løb - og ikke mindst når denne er så sjov - så lever jeg med det. Nu er der vist også kogt suppe nok på den fasankok.

Men undskyld, Svend Johansen. Din Fiskal.

Rettelsen, der blev bragt onsdag. Holger Jepsen fortæller, at han troede rettelsen var nok:
Rettelsen, der blev bragt onsdag. Holger Jepsen fortæller, at han troede rettelsen var nok: "Men så tog fanden ved. Ud af 100 kommentarer er måske kun to negative. Én skriver, at han ikke har hørt ordet fissekarl, siden han som ung mand af sin far hjemme i Assens blev kaldt det, fordi han købt et par spidse sko."

En etnisk forklaring

Bagsidedrengene tilføjer: Journalisten Holger Jepsen er født på Ærø og uddannet på Fyens Stiftstidende, så han er etnisk undskyldt. Fiskal er helt normal rigsfynsk stavemåde for en fissekarl. Det kan man forvisse sig om i DJ Harske Hubbis Fynsk-Dansk Ordbog, der netop er blevet udsendt op til julehandlen.

Torsdag satte Ekstra Bladet historien i toppen af sin netavis.
Torsdag satte Ekstra Bladet historien i toppen af sin netavis.
Det kan også være svært for en etnisk ærøbo at navigere i det sønderjyske, når man kan støde på lokale udtryk som
Det kan også være svært for en etnisk ærøbo at navigere i det sønderjyske, når man kan støde på lokale udtryk som "æ fissemand". Det er noget med en høstdukke, der går på omgang. Udklip fra en sønderjysk ugeavis.

Misforståelse gik viralt: - Jeg er fissekarlens far

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce