Mars-sonde landede på is

En af de polygoner på Mars-overfladen, som er omtalt i teksten. Billedet er taget af Phoenix få timer efter landingen.
Foto: NASA

Mars-sonde landede på is

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sonden Phoenix kan komme nærmere spørgsmålet om liv på Mars

Rumsonden Phoenix landede natten til mandag på Mars på en nordlig plet med is, og det skaber glæde hos danske forskere, der har del i begivenheden.

USA kan med missionen, der varer 90 dage, komme nærmere at opklare, om der har været liv på Mars.

- Fra de billeder, som jeg har set på Nasa-tv, ser det ud, som om den er landet i et område, hvor der er is-polygoner. Der er isen temmelig tæt på overfladen. Det vil sige, at den kan grave ned og få fat på noget is, få den op og få lavet analyser af den. Så kan det være, at vi kan få information, om der er organisk stof i isen. Det kan fortælle noget om, om der har været liv på Mars, forklarer Per Nørnberg, lektor og leder af Marslab på Århus Universitet.

Han vurderer, at der kan have levet liv på Mars for tre milliarder år siden, fordi der dengang var flydende vand på planeten. Vand i form af frost eller damp duer ikke som grundlag for liv, siger forskernes nuværende viden.

Forskere fra Aarhus Universitet og Niels Bohr Institutet har været med til at udvikle noget af teknikken om bord.

Med et lille kamera, skovl og ovne kan Phoenix grave frosne jordprøver op, tø dem op og analysere resultaterne. En lille dansk vindmåler afgør, om vindforholdene tillader måling af prøverne.

Det har kostet næsten en milliard dollar at sende Phoenix af sted. De århusianske forskere er med i projektet, fordi de har en vindtunnel, der efterligner forholdene på den røde planet.

Se flere billeder

Mars-sonden Phoenix har sin egen hjemmeside, hvor du løbende kan se de billeder, den sender hjem. Denne adresse fører dig direkte derhen:

www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/main/

Mars-sonde landede på is

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce