Videnskab

Ny forskning tyder på, at nordeuropæeres lange, smalle næser skyldes tilpasning til tør og kold luft.

Det fremspring, du har siddende mellem øjnene, har fået sin størrelse fordi dine forfædre udviklede en naturlig aircondition lige over munden.

Det er en af konklusionerne fra et hold af amerikanske forskere, som satte sig for at undersøge, hvorfor næser rundt om i verden ser så forskellige ud.

Forskerne opsøgte folk fra hele verden, målte deres næser og sammenlignede dem på syv punkter. Blandt andet længde, bredde, fremspring, samlet areal og næseborenes areal. Opmålingen viser, at afstanden mellem næseborene er den forskel, der har udviklet sig hurtigst mellem verdens befolkningsgrupper, og der er klar sammenhæng mellem klima og næser.

 

 

Næserne voksede hurtigt

- Vi finder, at variationen i næseborenes bredde er udviklet hurtigere end andre træk på tværs af befolkninger, og vi ser signifikant sammenhæng med temperatur og luftfugtighed, der støtter, at klimaet har spillet en rolle i at forme næseforskelle på tværs af mennesker, siger antropolog og professor Mark Shriver, Penn State University. Det skriver Videnskab.dk, som citerer det videnskabelige tidsskrift PLOS Genetics.

Specielt peger forskerne på, at det tørre og kolde klima i Europa har formet nordeuropæernes træk ved at gøre næserne smallere og stritte ud fra ansigtet, så næseborene er blevet aflange i stedet for runde.

Sjovt nok får det os danskere til at minde meget om vores nærmeste slægtninge, neanderthalerne, som også havde meget store og fremtrædende næser. Neanderthalerne levede i Europa under den seneste istid, så de havde brug for en stor indre overflade i næsen til at opvarme og fugte luften.

Snuden skal have tak

Det er ikke mere end 50.000 år siden, vores forfædre udvandrede fra Afrika fra en forholdsvis lille population, som har lignet hinanden. De store variationer i menneskers udseende er altså opstået inden for de seneste 50.000 år. Under huden ligner mennesker fra hele verden stadig hinanden temmelig meget. Forskellene ligger i overfladiske træk som øjenfarve, hårtype, højde og længden af lemmerne.

Og så altså gynteren, som her hos os nordpå er udstyret med høje, smalle næsebor. De skaber mere turbulens af indåndingsluften, så den varmes op og fugtes, inden vi hiver den i lungerne. En smart, indbygget aircondition, som forhindrer luftvejene i at tørre ud og ruster lungerne optimalt til at afvise infektioner fra mikroorganismer.

Så husk at sende snuden en venlig tanke og takke den for al den dårligdom, den har reddet dig fra, næste gang du bander over, at du igen fik stukket den lidt for langt frem.

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.