Fyns Tidende-tegneserie om Carlt, Sjeferen og Tommytot huskes stadig
Ihvorvel, omendskønt og desformedelst. Det er ikke ord, der optræder dagligt i avisen. Men det gjorde de engang. I tegneserien "Carlt".

En læser, Ruben Jansdal fra Odense C, skriver:

- Hej sprogdoktor. I tegneseriestriben "Carlt", der i forne tider optrådte i det hedengangne Fyns Tidende, medvirkede en person, hvis talebobler kun indeholdt et enkelt ord, fx "ihvorvel", "omendskønt" og "desformedelst". Men hvad betyder de egentlig?

Lad os bruge læserens spørgsmål til først at fortælle historien om tegneserien "Carlt". Den blev skabt af tegneren Holger Philipsen, som levede fra 1912 til 1993. Han betragtes stadig som et af de største navne i dansk tegneseriehistorie.

Begyndte i B.T.

Philipsen, som var uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, skabte i 1940 humorstriben "Carlt - nemli'" til dagbladet B.T.

Cykelbuddet Carlt og de øvrige figurer, Folmer, Sjeferen, direktør Maeløhs, bogholder Møl, frk. Siskensen, Duller og Tommytot, blev hurtigt en institution i avisen. Populariteten steg til uanede højder, da Philipsen under Anden Verdenskrig lod sine personer udtrykke sig tvetydigt om tyskerne. B.T. måtte standse serien pga. tysk censur, og Philipsen gik under jorden. Han lavede i stedet illustrationer til illegale modstandsblade.

Efter besættelsen gjorde "Carlt" comeback i B.T. og Søndag B.T. "Carlt" flyttede i 1961 til Ekstra Bladet, da denne avis hyrede Philipsen som tegneserieredaktør. Her optrådte serien indtil 1970. Men den blev også solgt til Fyns Tidende og andre regionalaviser. Fyns Tidende, der var et Venstre-dagblad, lukkede i 1979.

50-års jubilæum

"Carlt" nåede at fejre 50-års jubilæum. Gennem årene avancerede cykelbuddet til kontorassistent. "Carlt" var en af verdens længst eksisterende serier i hænderne på samme tegner. Den udkom også som julehæfte - og i perioder som tegneseriehæfte et par gange om året.

Tegneserien var på flere måder nyskabende. Overdrevne grimasser og kropsstillinger, fartstreger, lydord osv. prægede serien. Philipsen placerede lige fra starten sin finurlige tekst i talebobler, der indgik som grafiske elementer i den visuelle helhed. Det var i 1940'erne lidt af et særsyn i danske tegneserier, hvor teksten som regel blev placeret under billederne.

Split spat pilaffen dyp

Philipsens leg med sproget var også bemærkelsesværdig. En Carlt-replik som "split spat pilaffen dyp" blev ligefrem et modeudtryk.

Tilbage til læserens spørgsmål: Det var knægten Tommytot, der - med huen trukket ned over øjnene - brugte sjove ord som "omendskønt", "uvægerlig", "ihvorvel", "desformedelst", "immervæk", "al den stund", "desuagtet", "ufravendt", "og så fremdeles", ord og udtryk der i dag betragtes som truede arter og allerede dengang gjorde et komisk indtryk, fordi de virkede støvbelagte.

Det var også Tommytot, der definerede "en huj" således: " Det er én man kommer i og hast!"

Og hvad betyder så de besynderlige, arkaiske ord?

"Omendskønt" og "ihvorvel" er gamle synonymer for "skønt" og "selv om".

"Uvægerlig" betyder "uundgåelig", "nødvendigvis".

"Desformedelst" er lig med "derfor" eller "på grund af dette".

"Immervæk" betyder "alligevel" eller "trods alt".

"Al den stund" er det samme som "eftersom".

"Desuagtet" betyder "alligevel" eller "til trods for".

"Ufravendt" er det samme som "uafbrudt".

"Og så fremdeles" betyder "og så videre".

Et udvalg af Carlt-striber er samlet i forlaget Donnas udgivelse "Carlt ... nemli'", en antologi fra 1986, redigeret og med forord af Per Vadmand.

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk. Eller skrive til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktoren
  • Fyens Stiftstidende