Hvemhvadhvor

Ukendt person har foræret fynsk militærmuseum genstande, som formentlig gemmer på en dramatisk historie fra de sidste dage af Anden Verdenskrig. Men hvilken?

En dag i slutningen af november fandt O.V. Pedersen, der er leder af Fyns Militærhistoriske Museum en lille pakke placeret i et skilderhus ved museet på Dannebrogsgade i Odense. Nu beder han Bagsidens læsere hjælpe med at opklare historien bag.

- Jeg vil være meget taknemmelig, hvis vedkommende, som lagde pakken, eller nogen, der kender vedkommende, vil ringe, da indholdet ser ud til at gemme på en spændende historie, siger O.V. Pedersen.

 

Projektil og medaljer

Pakken indeholdt to medaljer, resterne af et engelsk 20 mm-projektil og et "hundetegn". Inskriptionen på identitetsmærket fortæller, at bæreren har været fange i koncentrationslejren STALAG IV B, som under krigen lå i nærheden af Mühlberg i Tyskland. De to medaljer er fra Dansk Røde Kors og Norsk Røde Kors. 

- Genstandene må være bragt til Dannmark af en fange, som i vinteren 1944/1945 blev hentet hjem i en af De Hvide Busser, siger O.V. Pedersen.

Han kan formentlig også sætte dato på, fordi en konvoj af hvide busser 24. april 1945 blev beskudt med netop den type projektiler af engelske flyvere et sted mellem Wismar og Plön i Nordtyskland.

 

Hvordan havnede de sammen?

Medaljerne må stamme fra en, der var med De Hvide Busser i Tyskland og redde kz-lejrfanger. Formentlig en ledende medarbejder, fordi der både er dansk og en norsk medalje.

Men hvordan de fire genstande er havnet i samme pakke er en gåde. En gåde, som Bagsidens læsere måske kan hjælpe med at opklare.

O.V. Petersen tager imod oplysninger om de fire genstande på telefon 21 40 15 85.

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.