Hvemhvadhvor

Skålsangen fra Munke Mose har en fætter, der stammer fra Bakken. Og nu har vi lyd på.

Annelise Riis Löffler efterlyste før nytår viden om en skålsang, som hendes familie har sunget i generationer. Et særkende er omkvædet "Så går vi hjem fra Mosen - med hul på hosen", som formentlig har noget med Munke Mose at gøre.

Men sangen findes også i en anden version, fortæller Hanne Jensen fra Agedrup:

- Jeg kan oplyse, at den har vi sandelig sunget i vores unge dage cirka 1970. Vi havde et båndoptagerbånd med sangen på, og den stammede fra Pølsekroen på Bakken i Dyrehaven. Der var andre "skøre" sange på, men alt sammen i et potpourri. Teksten var en lille smule anderledes, for vi gik ikke gennem mosen, men "ja, så går vi hjem fra bakken, med hul i nakken og gør det godt".

Køb den gode stemning

Det lyder jo som om, man simpelthen kunne købe et kassettebånd med lyden af Pølsekroen og via sin kassettebåndafspiller kunne genskabe den gemytlige stemning derhjemme.

Måske inspireret af - eller en forløber for - de populære partyplader med Johnny Reimar, hvor man kunne købe sig til festlig tyrolerstemning, når venneparrene fra villavejen blev inviteret hjem til rejecocktail og smørrebrød med øl og snaps.

Samtidig antyder Hanne Jensens oplysninger, at der måske oven i købet findes registrerede indspilninger af skålsangen ... og måske med angivelse af komponist og forfatter?

Lulu synger for dig

Og nu vi er ved indspilning. Lulu Okholm fra Rudkøbing, har forbarmet sig over Bagsidens rytmisk udfordrede redaktion og indsunget hele første lange vers af sin families version af skålsangen.

Den begynder med "Højt fra en gren en krage sad" i 5/4-takt for herefter umærkeligt at snige sig over i 4/4 og blandt andet handle om at gå hjem fra Mosen med hul på hosen - og en hel masse andet.

I skulle tage at skanne qr-koden herunder med jeres smartphone og nyde Lulu Okholms stilsikre fremførelse af skålsangen i en 56 sekunder lang video optaget med mobiltelefon. Og skulle andre få lyst til at bidrag med deres udgave af skålsangen på en video, kan I maile den til: hhh@fyens.dk, eller lægge den op på Bagsidedrengenes Facebookside. Der er bagsidekrus for de bedste optagelser.

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.

Mere om emnet

Se alle
Skålsang - nu med krager

Skålsang - nu med krager

Hvemhvadhvor: Kender du denne skålsang?

Hvemhvadhvor: Kender du denne skålsang?