Hvemhvadhvor

Gårsdagens aviser var knap nok delt ud i hele dækningsområdet, før de første læsere henvendte sig til Bagsiden for at opklare, hvad det var for en saks, Ulla Jeppesen fra Lyø, havde fundet.

- Det er en knaphulssaks, eller det kalder jeg den i hvert fald, fortæller Rita Andersen fra Øster Aaby.

- Skruen kan reguleres, så man kunne klippe forskellige størrelser huller. Jeg har selv sådan en, fordi min oldemor var syerske, så den stammer fra starten af 1900-tallet. Jeg tror ikke, man kan bruge den til ret meget andet end knaphuller, siger Rita Andersen.

Vigtigt med hulstørrelse

Hun bakkes op af blandt andre Karsten Jakobsen, Faaborg:

- Min mor brugte en sådan saks til at klippe knaphuller med. Skruen bruges til at indstille hullets størrelse med, jo længere skruen er skruet i, jo mindre bliver hullet.

- Hakket i saksens skær betyder at knaphullet begynder en bestemt afstand fra kanten af stoffet. Ved håndsyning blev knaphullet klippet først og bagefter syede man rundt om kanterne af hullet. Med en symaskine blev det enklere, så syede man kanten med zigzag sting først og klippede derefter hullet. Så var det vigtigt, at hullet ikke blev klippet for stort, for så klippede man ind i syningen, skriver han.

Henriette Wielandt, Skovsby, mener oven i købet, at Lyø-læseren bør være glad:

- Tillykke, du er den lykkelige ejer af en saks til at klippe knaphuller op med i herreveste. Skrædderne brugte den slags sakse, når de skulle klippe de mange små knaphuller op på forsiden af en herrevest. Skruen bruges til at justere hvor langt knaphullet skal være. Det firkantede "hul" i saksen er hvor vesten kant ligger og danner afstanden ind til knaphullet. Jeg har selv arvet en sådan saks, der er fremstillet af Rud. Weck, Solingen.

Gorm Møldrup, Korup, tilføjer:

- Billedet er en saks. En saks til at klippe knaphuller i tøj. Min mor, der var syerske, havde mindst en af denne type saks. Justerskruen på siden var til at justere længden af knaphullet. Jo længere skruen var skruet i bund, jo kortere blev knaphullet. Når hullet var klippet, så var det ikke "færdigt arbejde", men så skulle der gang i broderenålen, og med sirlige sting blev hullet "forstærket".

Oldebarnets dynebetræk

- Billedet viser en knaphulssaks, altså en saks, man bruger, når man syr knaphuller i stof. Skruen bruges til at indstille den ønskede længde på det knaphul man vil sy (så man ikke klipper for langt) for knaphullet skal jo passe til knappen. Rent syteknisk vil det sige, at man skal gøre knaphullet 3 mm længere end knappens diameter, og det kan man så indstille knaphulssaksen til at sørge for. Smart ikke?, skriver Grete Christensen, Middelfart, som bemærker, at hun faktisk selv lige er i gang med knaphullerne i sit oldebarns babydynebetræk.

Mange flere læsere har skrevet ind, og vi takker jer alle for den hurtige opklaring af saksemysteriet fra Lyø. Har du en dims, du ønsker læsernes bud på, hvad kan være? Tag et billede, skriv en tekst, og mail til: hhh@fyens.dk (hafa)

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.