Hvemhvadhvor: Kender du nogle af disse tilskuere?

Collagen, der dukkede op efter udgivelsen af temanummeret. Billederne er formentlig taget i Beldringe i 1949. Piloten hedder Holger Petersen, men kan nogen sætte navn på flere af deltagerne? Privatfoto

Hvemhvadhvor: Kender du nogle af disse tilskuere?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Zonen-entusiaster har udgivet fynsk særnummer og beder Bagsidens læsere hjælpe med navne og begivenheder på gamle billeder.

Hvis man tror, at kampen mellem Bios og Falck om, hvem, der skal køre ambulancer på Fyn er en helt enestående begivenhed, er det fordi man ikke kender historien om krigen mellem Falck og Zonen.

8. november 1935 kunne Fyens Stiftstidende fortælle sine læsere, at Falcks Redningskorps nu fik konkurrence af Zone-Redningskorpset, som etablerede sig med hovedkvarter på Kingosgade i Odense.

De næste tre årtier kæmpede de to redningskorps indædt om de fynske kunder, men Falck trak det længste strå, og i dag er alle spor af Zonen væk fra Fyn. Næsten.

Billede taget af en Zone-mand i Odense. Men hvor? Privatfoto
Billede taget af en Zone-mand i Odense. Men hvor? Privatfoto

Tema om Zonen på Fyn

En flok entusiaster i Zone-Redningskorpsets Venner udgiver nemlig bladet Zone-Nyt, hvor de vedligeholder minderne om korpset.

Seneste nummer er et temanummer om Zonen på Fyn, og i den forbindelse efterlyser redaktøren, Frederik Madsen, viden om billeder fra besættelsen.

- Billederne stammer fra en Zone-mand, som vi ikke længere kan spørge om hjælp. Jeg forsøgte at spørge i Historiens Hus i Odense. De mente, at billederne med ødelagte biler var fra sabotage mod Fehr & Co 13. august 1943 (ikke omtalt i Fyens Stiftstidende), men de var ikke sikre.

Men mon ikke der sidder nogen blandt læserne, som kan genkende husene eller nogle af personerne - eller måske selv kan huske, hvad der skete?

Billedet taget af Zone-mand i Odense. Men hvor. Og hvem er på billedet? Privatfoto
Billedet taget af Zone-mand i Odense. Men hvor. Og hvem er på billedet? Privatfoto

De hvide bagskærme

I temanummeret om Zonen på Fyn kan man blandt andet læse historien om de hvide bagskærme. Nogle kvikke og initiativrige københavnere havde fundet på, at hvis man malede et hvidt felt på cyklernes bagskærme, ville de være nemmere at få øje på om natten, og derved skulle der blive færre påkørsler af cyklister.

Den idé brugte Zonen som en meget opsigtsvækkende reklamekampagne for at markere sin ankomst til Fyn. Der blev lavet aftaler med lokale spejdere, som blev udstyret med malergrej, forklæder og reklameskilte, og spejderne slog sig ned på byens pladser og ved firmacykelstativer og tilbød gratis hvide bagskærme. I løbet af bare én måned blev over 10.000 fynske bagskærme malet hvide.

De driftige københavnere stiftede i øvrigt fire år senere Rådet for Større Færdselssikkerhed (i dag Rådet for Sikker Trafik), men det er en helt anden historie.

Endnu et billede fra det bombesprængte hus i Odense. Privatfoto
Endnu et billede fra det bombesprængte hus i Odense. Privatfoto

Gymnastik for ambulancefly

Markedet for private redningskorps var på den tid frit og ureguleret, så Falck og Zonen kæmpede indædt om at fylde mest i fynboernes bevidsthed, sådan at det ikke var konkurrencens kranvogn eller ambulance, der blev tilkaldt, når man ringede til telefoncentralen.

Det var derfor en stor propagandasejr for Zonen, da man i 1939 kunne lade Danmarks første ambulancefly lande på flyvepladsen i Marslev.

Ambulanceflyet blev blandt andet støttet ved at 25 karle fra Ollerup-gymnasterne gav opvisning i Fyens Forum. Billetprisen på mellem 1 og 3 kroner gik ubeskåret til driften af Zonens ambulancefly.

I 1977 var det slut

Temanummeret om Zonen på Fyn er et overflødighedshorn af billeder fra evakueringer, kighosteflyvninger, bombeflytninger, redningsarbejde og det ene mere spektakulære reklamefremstød efter det andet.

Alt det er nu historie. I 1963 købte Falck aktierne i Zonen og korpsene bar navnet Falck-Zonen frem til 1977. Derefter forsvandt Zonen ud af navnet.

Efter udgivelsen af temanummeret er der dukket en billedcollage op, som Frederik Madsen også beder Bagsidens læsere hjælpe med.

- De er helt sikkert fra Beldringe. Og jeg mener, det må være fra 1949, hvor man markerede Flyvetjenestens 10-års-jubilæum. Det kunne være interessant, hvis nogle af personerne kan genkendes. Og måske ved nogen noget om Zonens fynske pilot, Holger Petersen, skriver Frederik Madsen fra Zone-Redningskorpsets Venner.

Han kan kontaktes på mail: info@zone-redningskorpset.dk

Hvemhvadhvor: Kender du nogle af disse tilskuere?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce
Annonce