Hvemhvadhvor: Kender du denne skålsang?

Annelise Riis Löffler peger på sin farfar, Laurits Marius Hansen, der sang i herrekoret Arion. Måske er det ham, der har skrevet skålsangen? Billedet kan ses i Odensebogen 1992

Hvemhvadhvor: Kender du denne skålsang?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Musikalsk familie har sin helt egen skålsang, som måske har samme ophav som "Sejle op ad åen". Kan nogen hjælpe med at opklare sagen?

I dag, 29. december, mødes 30 børn og voksne i Sanderum til en julefrokost, der er en årligt tilbagevendende tradition for medlemmerne af den musikalske Weigel-familie.

I løbet af festen bryder de med garanti ud i en vise, som både er helt deres egen - og samtidig et mysterium.

Der er tale om en helt særlig skålsang, som alle i familien kender og synger med på. Men hvor stammer den egentlig fra?

Det spørgsmål beder Annelise Riis Löffler, Blommenslyst, Bagsidens læsere hjælpe med.

En musikalsk familie

Weigel-familien, der gennem 200 år er emigreret op gennem Europa, har altid rummet musikere og sangere.

Annelise Riis Löfflers farfar hed Laurits Marius Hansen. Han giftede sig ind i Weigel-familien ved at ægte Helga Sofie Weigel.

- Den blev sunget i min fars familie ved festlige lejligheder. Hvert vers indeholder "og så går vi hjem fra Mosen". Måske er det Munke Mose, og jeg tror, den er fra slutningen af 1880'erne, men vi ved det ikke, siger Annelise Riis Löffler.

Måske fra sommerrevy

Hun har søgt overalt for at finde ud af, hvor sangen stammer fra.

Hun har en fornemmelse af, at den måske kan stamme fra en af revyerne på Odense Sommertheater ved Munke Mose. i Odense. Det var her den noget mere kendte vise "Sejle op ad åen" blev skrevet til i 1895.

- Den kan også stamme fra malernes sangforening eller koret Arion, men hverken jeg eller stadsarkivet ved det. Der må være nogen blandt læserne, der ved noget, siger Annelise Riis Löffler.

Her er teksten

Teksten lyder i al sin enkelhed således:

Og så går vi hjem fra MosenMed hul på hosen Med hul på hosenOg så går vi hjem fra MosenMed hul på hosenI regnevejr.

Det ku' ikke være værreDet ku' ikke være værreI sådan et regnevejrDet ku' ikke være værreDet ku' ikke være værreI sådan et regnevejr.

Ved du mere om Weigel-familiens sang om at gå hjem fra Mosen, kan du maile til: hhh@fyens.dk. En adresse, der kan bruges til megetBagsiden har jo som bekendt landets klogeste og mest vidende læsere, så hvis der er noget, du ønsker opklaret, kan du bede de andre læsere om hjælp via den service, vi kalder Hvemhvadhvor. Mail til: hhh@fyens.dk.

Hør skålsangen her:

Hvemhvadhvor: Kender du denne skålsang?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce