Hvemhvadhvor: Kender du brunkulsbryderen Carl Nielsen?

Tegning: Gert Ejton

Hvemhvadhvor: Kender du brunkulsbryderen Carl Nielsen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jysk læser beder Bagsidens læsere hjælpe med oplysninger om fynbo, der for over 60 år siden gav ham en stor økonomisk håndsrækning.

Oppe i Aarhus-forstaden Højbjerg sidder Ebbe Normark Sørensen, som er ved at planlægge et foredrag, og beder de fynske læsere hjælpe med oplysninger om Carl Nielsen. Ikke komponisten fra Nr. Lyndelse, men entreprenørfirmaet Carl Nielsen

- Entreprenørfirmaet Carl Nielsen A/S var aktivt i sidste halvdel af 1900-tallet. Firmaet var stort i brunkulsbrydning, og blandt de første, som sammen med andre entreprenører opførte de første danske motorveje. De mest nærliggende historiske arkiver har ikke noget om firmaet. Er der nogle af Bagsidens læsere, som han hjælpe med oplysninger om firmaet og gerne om stifteren Carl Nielsen, som i den tid boede i Fruens Bøge? Firmaets kontor lå i nærheden af krydset Vestergade-Kongensgade, skriver Ebbe Normark Sørensen.

Der knytter sig den krølle til historien, at Ebbe Normark Sørensen selv arbejdede hos entreprenørfirmaet Carl Nielsen i 1950'erne.

- I 1956 havde jeg afsluttet det første år på Odense Maskinteknikums ingeniørstudie. Finansieringen havde til da stort set bestået af hjælp fra mine forældre, men nu meldte min far, at han ikke kunne fortsætte, men foreslog, at jeg skulle tage et lån i banken, fortæller Ebbe Normark Sørensen.

- Så vi gik i Hvidbjerg Bank og forelagde ønsket, men min fars egenkapital i hans landbrug var ikke nok for bankdirektøren, og han ville have en bedre kautionist. Det var en sær situation. Når jeg søgte legater, skulle jeg oplyse om min fars formueforhold, som altså var egenkapitalen i gården, men her var formuen for stor til, at jeg kunne få legater. Når jeg ville låne, så var formuen for lille til, at min far havde nogen værdi som kautionist. Så det var kun postmester- og arbejdersønner, som kunne opnå legater. Og SU og statslån var aldeles ukendt.

Ebbe Normark Sørensen rejste derpå nedslået tilbage til Odense.

- Men så kom jeg til at tænke på firmaet, hvor jeg var udlært på deres maskinreparationsværksted i 1955, og som var en del af entreprenørfirmaet Carl Nielsen.

- Så jeg tog mod til mig, og gik op på deres kontor og fik foretræde for den store mand, som jeg spurgte, om det kunne tænkes, at firmaet ville kautionere for mig. Carl Nielsen, som var en lille, ilter fynbo, sagde: "Kautionister, kautionister - nej sådan noget bruger vi ikke her."

- Så rev han døren op til forkontoret og sagde: "Fru Mortensen. Vil de lige skrive et papir på, at Ebbe kan hente 300 kroner her hver måned, mens han læser, og så skal han betale dem tilbage, når han kan, til samme rente, som vi betaler banken (6 procent)". Så gav han mig hånden og sagde "Så farvel unge mand og held og lykke med det" . Og jeg var lettet og lykkelig.

Ebbe Normark Sørensen tilføjer, at de 300 kroner i dagens købekraft svarer til 70 procent af SU i 2018.

Han er for længst gået på pension efter at have været administrerende direktør for rørfabrikken Nordisk Wavin i Hammel i 22 år. Og på et kritisk tidspunkt i livet blev han altså hjulpet af fynske Carl Nielsen, som han nu efterlyser viden om. For eksempel et billede af Carl Nielsen eller noget fra firmaet.

Han kan kontaktes på mail: normark@c.dk.

Hvemhvadhvor: Kender du brunkulsbryderen Carl Nielsen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce