Hvemhvadhvor: Jo, mange kunne genkende noget

Ambulanceflyet fra Zonen blev i 1947 også brugt til en flyvning af babygarn fra Sønderborg til København. Foto: Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.

Hvemhvadhvor: Jo, mange kunne genkende noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bagsidens læsere er et skatkammer af viden. Det fandt formanden for Zone-Redningskorpsets Venner ud af efter en efterlysning i onsdags.

- Reaktionerne har været overvældende, langt over forventning.

Sådan siger Frederik Madsen, formand for Zone-Redningskorpsets Venner efter at vi for et par dage siden bad Bagsidens læsere hjælpe med oplysninger om nogle gamle billeder fra Zonen-Redningskorpsets tid på Fyn.

- Vedrørende flyvemaskinen og de mange personer samlet i 1949, har vi desværre ikke modtaget nærmere oplysninger, udover en læser, der vil vende tilbage. Der er mange børn på billedet, så det er sandsynligt, at der vil være flere læsere, der kan genkende enten sig selv eller kammerater/veninder, indleder Frederik Madsen.

Flyet var et ambulancefly, som blev fotograferet i Beldringe, formentlig i 1949.

Pilot fra flyvevåbnet

En læser, Palle Sick, Odense, skriver blandt andet:

- I avisartiklen på bagsiden af Fyens Stiftstidende, onsdag den 31. januar, efterlyser I oplysninger om Holger Pedersen. Jeg bemærker, at I skriver Petersen med "t". Holger fløj i en årrække ved Hærens Flyvertropper, hvor han blev uddannet 1928, men havde en pause i forbindelse med Anden Verdenskrig. Efter krigen fløj han som pilot ved Zonen. Holger Pedersen vendte tilbage til militærflyvningen, nu flyvevåbnet, og virkede blandt andet som instruktør på flyveskolen på Avnø, hvor han uddannede artilleriflyvere.

Zone-Redningskorpsets Venner er fortsat interesseret i at komme i kontakt med for eksempel familiemedlemmer til Holger Pedersen, som kunne tænkes at have materiale.

Bombet af englænderne

En anden læser, Finn Buch, har identificeret billedet med udbombede huse, men ikke det med de ødelagte biler. Han skriver blandt andet:

- Jeg kan genkende den bombede baggårdsbygning i en serie billeder fra et fotoalbum. Der er et beskadiget bogtrykkeri i baggården. Et andet billede viser blandt andet fotograf Merrilds beskadigede forretning på Vestergade. Beskadigede bygninger er Vestergade 43-47, Odense. Tidspunkt for bombning 12. september 1941, foretaget af en engelsk flyvemaskine på returflyvning fra bombning af mål i Nordtyskland. Kiel, Warnemünde og Rostock blev bombet om natten mellem 11. og 12. september 1941.

Han citerer to datidige indberetninger fra Statens Civile Luftværn om, at der blev detoneret en sprængbombe i Odense:

"Kl. ca. 04.40. Skade: Et baghus styrtet sammen, et andet omtrent ødelagt og flere naboejendomme betydeligt beskadigede. Mange butiksruder sprængt."

"Kl. 04.49 - Odense melder: Der er faldet en sprængbombe i bagbygningen til Vestergade 43, i Odense. Der er stor materiel skade, 3 personer er saarede: Den 50 aarige mand Andrea har faaet et chock og brækket et ribben, en aldersrentenyder Hans Christian Hansen har ligeledes faaet et chok og fru Hansen haar faaet hudafskrabninger. De er alle bragt til sygehuset. Afspærring foretaget. Fluko, Odense underrettet."

Tak til Bagsidens læsere

Desuden er der fra en anden kant dukket nogle billeder op af Zonens fynske ambulancefly.

Flere udklip vidner om, at flyet med Holger Pedersen ved roret havde meget travlt i foråret 1947, fordi den kolde vinter betød hindringer for skibsfarten. Derfor fløj Zonen med post og proviant til en række af de sydfynske øer.

Maskinen blev også 13. februar 1947 sendt til Sønderborg for at hente babygarn, som skulle til København.

- Zone-Redningskorpsets Venner takker alle Fyens Stiftstidendes aktive læsere, slutter Frederik Madsen. Han kan stadig kontaktes på mail: info@zone-redningskorpset.dk

Hvemhvadhvor: Jo, mange kunne genkende noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce